Feltörték az olasz céget, ami a lehallgató szoftvereket szállítja, például a magyar hírszerzésnek is

külföld
2015 július 06., 09:07
comments 449
photo_camera A hackerek feltörték a Hacking Team hivatalos twitterfiókját is, és ott tették közzé az ellopott adatok elérhetőségét.

Feltörték a megfigyelésre szakosodott, a Riporterek Határok Nélkül szervezet értékelése szerint az Internet Ellenségének számító olasz Hacking Team nevű cég szervereit. A világ titkosszolgálatait, köztük a magyart is megfigyelési szoftverekkel ellátó cég szervereiről 400 gigabájtnyi adatot

levelezést, számlát, rootszerverek hozzáférési kódjait

loptak le és tettek közzé fájlmegosztókon.

A 400 giga adatot még nem kezdtük el átböngészni, de BitFigyelő nevű kommentelőnk, akinek egykor állást is ajánlott a Hacking Team, már talált a fájlok között a magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak kiállított számlát.

A számlán szereplő angol megnevezés szerint azt a Service for National Security-nek állították ki, a rajta szereplő cím - 1022. Budapest, Törökvész út 32-34 -, illetve a szoftver jellege alapján a címzett valójában a nemzetbiztonsági szolgálatok technikai kiszolgálását biztosító Szakszolgálat volt.

A 2010. december 21-én kiállított számla egy "Remote Control System Upgrade" szoftverlicenszéről szól, a leírás szerint Symbian alapú proxialkalmazás - vagyis Nokia típusú telefonok forgalmának elterelésére alkalmas eszköz.

A számla 150 000 euróról szól.

UPDATE: Egy másik, kikerült ügyféllista alapján a Szakszolgálat mellett az Információs Hivatal, vagyis a külföldi hírszerzés is a Hacking Team ügyfele volt. A 2014. december 31-i keltezésű bejegyzés "aktív ügyfélként" jellemzi mind a Szakszolgálatot, mind az Információs Hivatalt. 

A 400 gigányi adat között böngészők eddig azt találták, hogy a Hacking Team szolgáltatásait a világ számos demokráciája és diktatúrája is igénybe vette. Találtak

  • Oroszországnak, Szudánnak, Egyiptomnak, Szaúd-Arábiának, Kazahsztánnak, Tadzsikisztánnak, Üzbegisztánnak, Vietnámnak, Bahreinek;
  • Hondurasnak, Ecuadornak, Mexikónak, Panamának, Szingapúrnak, az Egyesült Arab Emírségeknek;
  • Németországnak, Csehországnak, Lengyelországnak, Spanyolországnak, Luxemburgnak, Olaszországnak, Svájcnak, az Egyesült Államoknak és Magyarországnak

kiállított számlákat is.

De ennél is kínosabb, hogy a kikerült adatok között az ügyfeleik szervereinek hozzáférési kódjai is megtalálhatók, merthogy a Hacking Teamnél ezeket is tárolták:

(Via CSO 1, 2)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.