Uramatyám, lusta, mondom, lusta hangyákat, mondom, hangyákat fedeztek fel!

TUDOMÁNY
2015 július 06., 04:39
comments 30
photo_camera CC BY 2.0

Ha már nézegetett hosszabban hangyabolyt, feltűnhetett, hogy a rengeteg szorgoskodó hangya között azért akad jópár semmittevő is. Mivel azonban a hangyák tökugyanúgy néznek ki, nehéz volt eldönteni, hogy mindig ugyanazok a hangyák lebzselnek, vagy jó hangyáktól elvárhatóan szervezett pihenőszüneteket tartva váltásban gürizik a boly.

Daniel Charbonneau-t az Arizonai Egyetemről ugyanez a kérdés foglalkoztatta, ám neki nálunk, átlagembereknél megfelelőbb eszközrendszere volt a jelenség vizsgálatára, így megállapíthatta, hogy

a közmondásosan szorgos hangyák társadalmában igenis létezik

a lusták kasztja.

Charbonneau és munkatársai öt hangyakolónia 250 dolgozóját jelölték meg. Megfigyeléseik szerint a megjelölt hangyák csaknem fele gyakorlatilag egész nap mozdulatlan volt, semmi munkát nem végzett. Mi több, tétlenségük már-már viselkedésként volt értékelhető, hasonlóan a gyűjtögetéshez és a fészekgondozáshoz, ami amúgy a dolgozók feladata volna.

Charbonneau egyelőre még nem akarja lustaként megbélyegezni az újonnan felfedezett kasztot. "Lehet, hogy valójában csinálnak valamit, és csak úgy tűnik, hogy semmit? Vagy tényleg önző társadalmi paraziták volnának?" - tette fel a kérdést, amire ő maga se tudja a választ.

A védelmükben a következő hipotéziseket dolgozta ki, amiket egyelőre megfigyelésekkel még nem tudott alátámasztani:

  • a lustának tűnő hangyák valójában tartalékosok, amik azonnal beugorhatnak, ha egy társuk valamilyen okból kiesne a termelésből;
  • a tétlennek tűnő hangyák élő újratöltőállomások, amik cukros nyállal táplálják dolgozó társaikat.

A Regensburgi Egyetem kutatója, Tomer Czaczkes szerint az sem lehetetlen, hogy a "lusta" hangyák valójában tartalékos haderőt képeznek:

a hangyakolóniák gyakran zsákmányolnak rabszolgákat egymástól, Czaczkes szerint a lustának tűnő hangyák valójában gyorsreagálású véderőt alkotnak az ilyen rabszolgaszerző támadások ellen.

Ebben lehet valami, Charbonneau megfigyelései szerint a tétlen hangyák nagyobbak és kevésbé szociálisak, mint társaik. Czaczkes szerint ez megerősítheti az ő őrsereges elméletét: azzal, hogy a nagyobb testű tartalékos hangyák nem csinálnak semmit, valójában az egész kolónia erőforrásokat spórol meg. (Via New Scientist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.