Az állami cég létrehozott egy céget, ami nem csinál semmit, csak éli fel a milliókat

gazdaság
2015 július 07., 04:00
comments 147

Az MFB Földgázkereskedő Zrt.-t a Magyar Fejlesztési Bank  alapította tavaly szeptemberben. Hogy miért, az már akkor sem volt egyértelmű, hiszen egy másik állami cég, az MVM már foglalkozik földgázkereskedelemmel.

De szerencsére nem tesz keresztbe az MVM-nek az MFB földgázkereskedője, a cég ugyanis nem csinál semmit. Idézet a cég éves beszámolójából:

„A Társaság jelenleg tevékenységet nem végez.”

De azért még hozzáteszik, hogy egyszer talán majd: „A Társaságnál a stratégia kialakítása jelenleg még folyamatban, a kormányzati hosszú távú célkitűzések, a Nemzeti Energiastratégiával valamint a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer megszervezésével összhangban.”

Mi viszont úgy tudjuk, hogy az MFB-nél már a cég végelszámolásán gondolkodnak. A korábbi terv, ami miatt a céget létrehozták, a Főgáz MFB általi bekebelezésével és az Első Nemzeti Közműszolgáltató elindításával meghiúsult.

Időközben a semmit nem csináló cég a százmillió forintos adófizetői alaptőke jelentős részét már felélte.

A 2014-es évet, amikor csak néhány hónapot működhetett, máris 29 millió forintos mínusszal zárta a cég. Nem csak tevékenysége nem volt, hanem bevételei sem. Viszont költött mindenfélére, például bérekre 9,7 millió forintot, irodabérletre 5,6 milliót, könyvvizsgálókra 5 milliót, további gazdasági és jogi tanácsadásra 4,3 millió forintot. Kétmillió forintot a tevékenység végzéséhez szükséges engedélyekre költöttek, csak hát ugye tevékenység, az nem volt.

photo_camera Nádor utca 31., a cég székhelye.

Azóta pedig eltelt egy újabb fél év, költségek vannak, dolga viszont még mindig nincs a cégnek.

A vezérigazgató, Juhász Péter bére összesen 4,5 millió forint volt tavaly. Őt egyébként nem szabad összetéveszteni a Shell-vezető Juhász Péterrel (és pláne nem az Együtt-politikus Juhász Péterrel), viszont az államközeli energetika igazi veteránjáról van szó. 2007 és 2013 között a MET-nél dolgozott, 2009-ben néhány hónapig a vezérigazgatói posztot is betöltötte, aztán Corporate Service Executive Director volt, a Főgáznál pedig tanácsadóként dolgozott.

De mégis, miért van szükség erre a cégre? Az MFB-t a földgázkereskedő cég létrehozatalára utasító törvényjavaslatot Lázár János jegyezte tavaly ősszel. A kormány.hu-n videó is volt, ahol leginkább a megfelelően homályos „magyar lakosság földgázellátási biztonságának javítása” célt fogalmazták meg, illetve még azt, hogy a cég pénzügyi hátteret nyújtson kereskedelmi földgázkészletek megvásárlására,

és hogy mindezért az MFB Földgázkereskedő az „állami vagyon szempontjából is értékteremtő és jövedelmező vállalkozás”,

bármit is jelentsen ez.

Németh Lászlóné azt mondta nekünk tavaly ősszel, hogy igazából az MVM-nek fog pénzügyi hátteret nyújtani az MFB Földgázkereskedő – méghozzá a földgáz készletezésére –, hogy az MVM-nek maradjon pénze másra. De akkor miért nem adtak inkább további pénzt az MVM-hez tartozó Magyar Földgázkereskedőnek, azaz az MFGK-nek, amit egyébként elképesztően drágán, 71 milliárd forintért vett meg a magyar állam?

A Népszabadság akkoriban több magyarázatot is megfuttatott. Az MVM-hez közeli forrásoktól azt hallották, hogy az MFB Földgázkereskedőre csak technikai okokból volt szükség, a kormányhoz közeliek szerint viszont nem túlzás, hogy itt egyfajta „ellen-MVM alakult”, ami majd a lakosságot kiszolgáló közműszörnyet fogja ellátni gázzal. Az MVM akkoriban még inkább Simicska Lajos befolyása alatt állt, mint most, ezért sokan a Orbán–Simicska bozótharc részeként látták a lépést.

Akármi is volt az eredeti cél, most lett egy cég, amire elköltötték százmillió forintunkat, de nem lett belőle semmi, és úgy tűnik, nem is lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.