Megint sunyulnak valamit Quaestor-ügyben

gazdaság
2015 július 7., 18:02
comments 232

A Befektetővédelmi Alap a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapján (QA) keresztül fizet majd a becsődölt brókerház ügyfeleinek, a QA közleménye szerint július 13-én indulhat is a kártalanítás. Napvilágra került azonban egy érdekes információ: a QA összesítése szerint

802 olyan ügyfél van, aki a 100 ezer eurós (30 millió forintos) EU-s banki garanciahatár fölötti összegű pénzt tartott a Questornál.

Ez azért érdekes, mert Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy április 10-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy

csak 73 ilyen ügyfél van.

Már akkor is furcsa volt, hogy a kormánypárt frakcióvezetője milyen minőségében vagy milyen jogon juthatott hozzá ilyen adathoz, most viszont kiderült, hogy a számokkal is van valami gond.

Közben a QA kitalálta, hogy most csak 20 ezer euróig, azaz kb. 6 millió forintig kártalanítja az ügyfeleket. Azt mondják, azért, mert jelenleg is zajlik egy alkotmánybírósági eljárás a kártalanításról, és a 20 ezer és 100 ezer euró közötti összeget csak az eljárás lezárulta után fizetnék ki. A 20 euróig tartó kártalanítás is 88 milliárd forintba kerül, és 32 ezer ügyfelet érint. A Beva a kifizetésekre 110 milliárd forintos, 3 hónapos áthidaló hitelt vesz fel az MNB-től, amit a folyamatban lévő kártalanítási eljárásokhoz (Buda-Cash, Hungária, Quaestor) fokozatosan használ fel.

A 20 ezer euró fölötti kártérítés a QA szerint azért nem megoldható, mert az OTP a Quaestor-alap létrehozásáról szóló törvény miatt az Alkotmánybírósághoz fordult, ez az eljárás folyik most. Ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti a törvényt, akkor az ügyfeleket csak 20 ezer euróig kárpótolják, hiszen a határt a parlament emelte törvénnyel a Quaestor esetében 100 ezer euróra.

A Quaestor-károsultak szerint törvényellenes, hogy csak 20 ezer euróig fizet a QA, hiszen az alkotmánybírósági eljárás a törvényt nem hatálytalanítja, és testület a jogszabály alkalmazhatóságát sem függesztette fel. (Portfolio, Portfolio)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt