Görögországban eljárás indult több, a Sziriza ellen kampányoló újságíró ügyében

külföld
2015 július 08., 21:36
comments 82

Görög kormányzati szervek vizsgálatot indítottak több olyan görög újságíró ellen is, akik cikkeikben vagy tévéműsoraikban az igen mellett, azaz a szélsőbaloldali Sziriza ellen kampányoltak a vasárnapi népszavazás előtt. A szavazáson végül a kormány és az azt támogató Sziriza akarata érvényesült: a görögök nemet mondtak az EU és az IMF által kért takarékossági programra, megszorításokra és reformokra.

A görög főügyész, a helyi médiahatóság és az athéni újságíró-unió is vizsgálatokat indított a Sziriza álláspontját kritizáló és a hitelezők ajánlatának elfogadása mellett kampányoló újságírók ellen. legtöbbjük ellen az a vád, hogy műsoraikban nem adtak egyenlő teret mindkét oldalnak, és háttérbe szorították a nem szavazat melletti álláspontokat. Ezzel pedig megsértették a választási törvényt.

A görög ügyészség szerint ők nézői bejelentések miatt kezdtek el vizsgálódni. Az athéni újságíró-unió etikai bizottsága előtt pedig az ország legismertebb tévébemondói és hírigazgatójának közül kilencnek kellett eddig felelnie. Az unió több helyi újságíró szerint is a Sziriza ellenőrzése alatt áll.

Az egyik eljárás alá vont tévés a Facebookján azzal vádolta a kormányt, hogy

így akarja elhallgattatni a kritikus hangokat a görög médiában.

Hétfőn azt írták a görög lapok, hogy a megindtított vizsgálatokon kívül még a parlament is büntetheti a tévéadókat. A Sziriza szóvivője erről a lehetőségről ennyit mondott:

„A görög parlament feladata, hogy védje a Görög Köztársaságot, és hogy olyan intézkedéseket hozzon, amik nem hagyják büntetlenül a választási jogszabályok megsértését.”

Az országban működő, magánkézben lévő médiavállalatok többsége nem a Sziriza álláspontját támogatta a vasárnapi népszavazáson, inkább a hitelezőkkel való minél gyorsabb megállapodást sürgették.

A beszámolók szerint bár a választási törvényben előírt pártatlanságot kérik számon most a médián, mégis csak olyanokat vegzálnak, akik az elmúlt napokban kritizálták a kormányt.

„Ha csak mondtál valamit korábban, ami nem volt teljesen politikailag korrekt, vagy nem volt kedvező a korábbi pénzügyminiszterre, Janisz Varufakiszra nézve, már behívnak, és bocsánatot kell kérned. Teljesen politikai jellegű az eljárás.”

- mondta egy görög újságíró. (The Sydney Morning Herald)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.