Még jobban összefonódnak a takarékok, a Posta és az FHB; készül az új Postabank

gazdaság
2015 július 14., 04:50
comments 86
  • Spéder Zoltán kormányközeli bankár a Magyar Postát, a Takarékbankot és a Magyar Fejlesztési Bankot irányító embereivel szoros együttműködésben építi a magyar bankrendszer új gigaszereplőjét.
  • A takarékok és a posta infrastruktúráját felhasználva terjeszti termékeit Spéder bankja, az FHB.
  • Az FHB Bank Zrt. azonban még így is fennállása legnagyobb veszteségét könyvelte el tavaly, és nem is volt soha nyereséges.
  • A posta meg a takarékok valamiért mégis úgy érzik, hogy jó választás részesedést szerezni az FHB Zrt-ben.

Múlt héten jelent meg a hír, hogy a Takarékbank és 5 takarékszövetkezet összesen 8,21 százalékos részesedést szerzett az FHB Kereskedelmi Bank Zrt-ben. A részvényeket a Magyar Postától vették, és 5 milliárd forintot fizettek értük. Ezzel – ahogy az adásvételről szóló közlemény is írja – a Magyar Posta, a takarékok és az FHB tett egy újabb lépést az összefonódás felé. A három cégcsoport között már nemcsak mindenféle stratégiai együttműködési megállapodás van, hanem keresztbe is tulajdonolják egymást.

Az FHB megnevezés önmagában is egy komoly céghálót takar, élén a tőzsdén jegyzett FHB Jelzálogbank Nyrt-vel. Emögött több leányvállalat áll, amiket nagyrészt az Nyrt. tulajdonol, de a leányvállalatok közül néhány másik leányvállalatban is tulajdonos, ezen kívül vannak olyan leányvállalatok is, amikben az FHB más cégekkel – többnyire a Magyar Postával – együtt van jelen. Ennek a céghálónak az egyik tagja az FHB Bank Zrt. is, ez a vállalat tulajdonképpen az, amit a köznyelv FHB Banknak nevez. Ez gyűjt betéteket, ez hitelez, itt zajlik az FHB-csoporton belüli banki tevékenység nagy része.

photo_camera Így nézett ki az FHB-csoport 2013-ban. Azóta pár dolog változott, de az FHB Zrt. és az FHB Nyrt. viszonyát ez is jól ábrázolja. (Forrás: az FHB Nyrt. 2013-as beszámolója)

Ebbe a cégbe vásárolta be magát Magyar Posta még tavaly: 28,5 milliárd forintért vették meg az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. 49 százalékát az FHB Jelzálogbank Nyrt-től. A posta 49 százalékos csomagjából vásároltak most 8,21 százalékot a takarékok.

Hogy ez az út hová vezet, az egyelőre nem teljesen tiszta, de a legvalószínűbb, hogy

az FHB komoly állami segítséggel építi az új Postabankot,

amely akár a magyar piacot uraló OTP kihívója is lehet. A takarékszövetkezetekkel a postahivatalokkal együtt messze ez a pénzügyi konglomerátum rendelkezik a legtöbb fiókkal Magyarországon.

Az integráció legnagyobb nyertesének most az FHB tűnik, mivel pénzügyi szolgáltatásai elérhetővé váltak a postákon, az FHB-csoport alapkezelője, a Diófa pedig felszívta a korábban a Takarék Alapkezelőnél kezelt alapokat, ráadásul a Diófa tavaly elindított két új alapot is, amiket a Magyar Posta Befektetési Zrt. forgalmazott a Magyar Posta hálózatában.

+225 millió, YEAH!

A takarékok mostani bevásárlásával azonban szűken értelmezve végre a Magyar Posta (és rajta keresztül az állam) is jól járt, hiszen ha az FHB Zrt. 49 százalékos tulajdonrésze tavaly 28,5 milliárd forint volt, akkor ezzel arányosan 8,21 százalék csak 4,775 milliárdba kerülne. A posta viszont most 5 milliárdot, azaz a 4,775 milliárdnál 225 millióval többet kapott a részvénycsomagért.

Hurrá.

Az öröm azonban korai, hiszen a Magyar Posta 28,5 milliárdos vásárlásának eleve nem volt sok értelme. A 2006-ban létrehozott FHB Kereskedelmi Bank Zrt. ugyanis még soha a büdös életben nem zárt nyereséges évet. 2014-ben például összesen 11 milliárd 112 millió forintos veszteséget hozott össze, ennél többet még sosem bukott a cég. Igaz, tavaly mentette a kormány a devizahiteleseket a bankok pénzén. 2006-tól így alakultak a vállalat dolgai:

fhb

És ebbe szállt be a Magyar Posta 2014-ben 28,5 milliárd forintért.

És ebből a részvénycsomagból vett most 8,21 százaléknyit a Takarék-csoport.

Az adásvételről szóló közlemény megjegyzi azt is, hogy a posta ezzel egyáltalán nem veszít az eddig megszerzett tulajdonosi jogaiból, hiszen továbbra is három főt jelöl az FHB Zrt. héttagú igazgatótanácsába és két főt a hattagú felügyelőbizottságba. Ez mind igaz, viszont a Magyar Posta azért nem veszít a tulajdonosi jogaiból, mert a 49 százalékos részvényvásárlással eleve az FHB Jelzálogbank Nyrt-é maradt a döntő befolyás a bankban.

Az FHB Bank Zrt. többségi tulajdonosa tehát 51 százalékkal a Spéder Zoltán vezette FHB Nyrt., kicsit több mint 40 százaléknyi részvényt tulajdonol a Magyar Posta, a maradékot meg a takarékok.

Az FHB-csoporthoz tartozó FHB Invest Kft. közben 50 százalékos tulajdonos a Magyar Posta Befektetési Zrt-ben, meg van egy csomó más cég, amit az FHB és a posta közösen birtokol. Az FHB Jelzálogbanknak ezen kívül a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt-n keresztül 13,76%-os közvetett befolyásoló részesedése van a Takarékbankban is.

A Takarékbank viszont most szerzett részesedést az FHB Zrt-ben, a takarékszövetkezetek integrációs szervezete, az SZHISZ pedig 2013-ben szerzett 25 százalék mínusz 1 szavazatnyi részesedést a Magyar Posta Zrt-ben. A Magyar Postának meg korábban Takarékbank-részvényei is voltak, és két cégcsoport között ma is szoros az együttműködés.

Tehát mindenki üzletel mindenkivel, mindenki tulajdonos vagy legalább igazgatóság tag az integráció két másik cégcsoportjában.

photo_camera Spéder Zoltán (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Ezt az egész konglomerátumot pedig minden oldalról Spéder Zoltánhoz kötődő emberek irányítják. A Magyar Posta menedzsmentjébe és igazgatóságába még 2013-ban ejtőernyőztek volt FHB-s vezetők: Szarka Zsolt vezérigazgató, Szauer Tamás általános vezérigazgató-helyettes, Polacsek Csaba, az igazgatóság elnöke és Lontai Dániel igazgatósági tag is Spéder bankjából érkeztek. Szarka és Lontai ott vannak a Takarékbank vezetőségében is, velük pedig a szintén ex-FHB-s Vojnits Tamás és a jelenleg is FHB-s Köbli Gyula. Ha ez nem lenne elég: az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankban (MFB) is ülnek Spéder-emberek. Az ex-FHB-s, postás, takarékbankos Lontai Dániel az MFB igazgatóságának elnöke, az MFB vezérigazgatója, Nagy Csaba pedig még az OTP-ben dolgozott együtt Spéderrel. Nagy most a Takarékbank igazgatósági tagja is, és Lontaival az SZHISZ vezetőségében is benne vannak. Amúgy a most állami tulajdonba került Budapest Bankot is az MFB-csoporthoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. vette át.

Spéder tehát régi FHB-s társait ültette az állami MFB, a Magyar Posta és a takarékintegráció több szervezetének élére.

A takarékok mostani bevásárlásának annyi értelme volt, hogy ez az eleve bonyolult cégháló most még bonyolultabbá vált.

Mikor megkérdeztük a vásárlásban a Takarékbank mellett résztvevő öt takarékszövetkezetet (a Hajdú Takarékot, a Kápolnásnyék és Vidéke Takarékszövetkezetet, a Sárbogárd és Vidéke Takarékszövetkezetet, a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezetet és a Veresegyház és Vidéke Takarékszövetkezetet), a szentgáli és a veresegyházi takszöv vezetői (a többiek nem válaszoltak) egyenválaszukban nem is írták, hogy busás osztalékra számítanának az FHB Zrt-ből. A vásárlást ennyivel indokolták:

„2014 decemberében a Magyar Posta Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, a Takarékbank Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. stratégiai szövetségre lépett a hitelezési aktivitás növelése, a pénzügyi szolgáltatások megújítása, a vidék pénzügyi infrastruktúrájának és kultúrájának fejlesztése érdekében.

Ennek az együttműködésnek a további erősítése érdekében szerez kisebbségi tulajdont a Takarékbank és az öt takarékszövetkezet a Bankban,

amely teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek saját hálózatában, valamint megtakarítási és hitel termékeket a postai hálózatban is.”

Meg leírták, hogy tranzakció teljes egészében magánforrásokból valósul meg, tehát magyar magánbefektetésnek minősül, és hogy a takarékok saját, jól felfogott érdekeik szerint mentek bele az üzletbe, amihez megfelelő tőkeháttérrel rendelkeznek.

Ez is igaz, bár az öt érintett vidéki takarékból kettő, a kápolnásnyéki és a veresegyházi negatív mérleg szerinti eredménnyel zárta a tavalyi évet. Így különösen érdemes megfontolniuk, mibe fektetnek.

photo_camera Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára (igen) és Spéder Zoltán a tavaly év végi takarékgálán (fotó: kormány.hu)

A vidéki takarékok mellett a Takarékbankot is megkérdeztük, hogy mi alapján választották ki a takszövök közül azt az ötöt, ami FHB-tulajdonrészt szerzett, és hogy a részvényekért fizetett 5 milliárd forintot milyen arányban osztották el, de ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ. A Takarékbank eredeti közleményéből annyi derül ki, hogy az 5 milliárdból ők adtak 4,5 milliárdot, a maradékot dobta össze az öt vidéki szövetkezet, de nem tudni, milyen arányban. Ezért a 4,5 milliárdért a Takarékbank egyedül 7,39 százalékos tulajdont szerzett az FHB Bank Zrt-ben. Hogy miért kellett ennyire az a plusz 500 millió, és miért pont ettől az öt vidéki takaréktól, azt nem tudni.

A tranzakció ugyanakkor jelzi azt is, hogy a Takarékbank, az FHB és a Magyar Posta vezetőségének

egyre könnyebb összehangoltan, cégcsoportból cégcsoportba rakosgatni a forrásokat.

Az FHB-nak tavaly nagyon jól jött a posta 28,5 milliárdos bevásárlása, ugyanígy most a Magyar Posta örülhet az 5 milliárdnak. Az adásvételről szóló közleményben azt írják, még az idén jelentősebb beruházásokra, esetleges újabb akvizíciókra fordítják a pénzt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.