Már több 100 millió forintot kapott az MMA kutatóintézete, de még az égvilágon semmit nem kutatott semmiről

politika
2015 július 14., 05:34
comments 183

Egyre több pénzből gazdálkodik a Fekete György által összekunyerált Magyar Művészeti Akadémia, jövőre már a 6,6 milliárd forintot is átlépi majd a költségvetésük. A jövő évi költségvetés májusban benyújtott tervezete szerint ebből a 6,6 milliárdból

174,4 millió megy a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet működésére, és további 143,2 millió az intézmény székhelyének felújítására.

Aki nem hallott még a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetről, ne szégyellje magát, a szervnek ugyanis egyetlen kutatója sincsen, és nem is kutatott még semmit. Ehhez képest nem 2016-ban kap először százmillió fölötti forrást: az MMA már a 2014-es költségvetés szerint is 109,4 milliót fordíthatott az intézet működtetésére, 2015-ben pedig 174,4 millió. Mindkét évben 20 millió ment az elkülönített pénzből beruházásokra, személyi juttatásokra 2014-ben 54, 2015-ben pedig 95,3 millió forint jutott. A 2015-ös összeg fennmaradó része (31,9 millió forint) dologi kiadásokra ment el.

photo_camera Orbán és Fekete György, az MMA vezetője. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely / MTI

Hogy az MMA-hoz méltó helyen kutassanak a leendő kutatók, az akadémia erre a célra még 2013 novemberében megkapta a Budakeszi úti Hild-villát.

A Népszabadság szerint a 2014-ben kapott 109 millió jelentős része az épületre ment el, gépészeti távfelügyeletre, őrzésre, karbantartásra, a kertre, a kerítés rendbehozatalára és a felújítás megtervezésére költöttek. Az idei költségekből is egy csomó megy a villa állagmegóvására és a számlák fizetésére.

Tehát a kutatóintézet több mint másfél éve kapta meg az épületet, de az Origo szerint a tervezett felújításnak kívülről még semmilyen nyoma nem látható.

Eközben kutatótevékenység sem folyik, jelenleg csak két munkatárs dolgozik a szervnél. Az egyikük dr. Kocsis Miklós, akinek az intézet megszervezése a feladata, a másik pedig egy adminisztrációval foglalkozó dolgozó. Kocsist végzettsége nem köti a művészeti élethez, hiszen jogász,

de legalább régi ismerőse Kucsera Tamás Gergelynek, az MMA főtitkárának.

Az Origo megpróbálta megtudni, hogy Kocsis pontosan mit is csinált az elmúlt időszakban, de csak annyi derült ki, hogy „az intézet szervezeti felépítésének és szabályzati hátterének elkészítésén dolgozott”.

A több mint másfél éves szervezőmunka ellenére az intézetnek még nincs kutató munkatársa, nincs honlapja, és nincsen semmilyen dokumentum arról, hogy pontosan mit is kutatnának. Az elérhető tervek szerint 2015 őszétől vennének fel kutatókat, akik megkezdik az „elsődleges (alap)kutatásokat” a magyar művészetről. Maxiumum 13 fő fogja ebben az intézetben zabálni a költségvetési forrásokat, 10 kutató és 3 adminisztrátor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.