Seszták miniszter lebuktatta a MET-et

gazdaság
2015 július 14., 13:33
comments 189

Az állami MVM és a MET közötti gázüzletekről már többször beszámoltunk, a legrészletesebben itt. A két cég közti, évekig tartó kapcsolat alapja az volt, hogy a fejlesztési miniszter olcsóbb gázt akart biztosítani távfűtésre.

Ehhez részben kivetetett gázt az MVM-mel a biztonsági készletből, másrészt ennek pótlására feljogosította a céget, hogy árverés nélkül használja az osztrák – magyar határon lévő vezetéket. Már korábban is lehetett sejteni, hogy a MET mindkét intézkedéssel nagyot szakított. A két cég közötti szerződések alapján az látszik, hogy a határon áthozott gázon leginkább a MET kereshetett sok pénzt, potenciálisan jobban jártak, mint az MVM.

Most az állam és a MET közötti üzletelés egy másik vonaláról, a biztonsági készletből felszabadított gázról derült ki egy érdekes adat. Egy olyan adat, ami homlokegyenest ellentmond annak, amit eddig a MET állított.

A MET június 22-én kiadott egy közleményt, amiben többek között ez áll:

A MET a távhő szolgáltatóknak szánt kedvezményes földgáz szétosztásában nem vett részt. A kiírt aukciós felajánlásból egy alkalommal vásárolt, a teljes felajánlás 2,6 %-át, ugyanolyan feltételek mellett, mint minden más piaci szereplő.

Ezzel szemben Seszták Miklós fejlesztési miniszter a múlt héten ezt írta Tóth Bertalan szocialista képviselőnek:

Az MVM Partner Zrt. tájékoztatása szerint a cég (…) a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségtől megvásárolt 200 millió köbméter földgázt értékesített a MET Magyarország Zrt. részére.

A két idézet ugyanarról a gázról szól. 2011 - 2013 között összesen 585 millió köbméter megvásárlása kötelezte a kormány az MVM-et, hogy adja távhősöknek. A gázt a biztonsági tartalékból vették ki, és azért onnan, mert ez a gáz olcsóbb volt, mint amit az oroszok éppen akkor behoztak Magyarországra.

Az 585 millió köbmétert több részletben vette meg az MVM, de mindig arra panaszkodott, hogy nem tudja eljuttatni a távhőcégeknek, mert azok addigra leszerződtek a piacról az éves szükségletükre. Így jött az az ötlet, hogy akkor kereskedőknek adják el ezt a kedvezményes árú gázt. Itt az MVM és a fejlesztési miniszter a véletlenek furcsa összjátékára szokott hivatkozni, holott a miniszteri rendeletek időzítéséből a piacot ismerők számára nyilvánvalóan következett, hogy a miniszter olyankor írta elő az üzletet, amikor már a távhősök nem szoktak gázt venni.

Így volt ez 2013-ban is: július 1-jén indult az új gázév, ehhez képest június 28-án jelent meg a miniszteri rendelet arról, hogy vegyen ki az MVM még 200 millió köbmétert a biztonsági tartalékból. Két nappal az új gázév előtt azonban a távhősök már nem tudtak mit csinálni a gázzal, nem akarták megvenni. Az MVM végül csak szeptember 30-án vette meg a gázt biztonsági tartalékból. És most mint kiderült, rögtön tovább is adta a MET-nek. Hogy a MET végül kedvezményes áron a távhősökhöz juttatta-e, ahogy azt a kormányzati szándék előírta, azt nem tudjuk. Eddig azt mondták, hogy ilyenben ők nem vettek részt.

Eddig is lehetett sejteni, hogy a MET vásárolhatott a távhősöknek szánt felszabadított tartalékból. Ezt 2014 februárjában Németh Lászlóné akkori fejlesztési miniszter Józsa István MSZP-s képviselő kérdésére már elismerte.

Csakhogy eddig úgy tűnt, hogy egészen kis mennyiséget, a felszabadított gáz 2,6%-át vette csak meg a MET. Ezt állította a cég ugyanis. Ez kicsit több mint 15 millió köbmétert jelentene.

Csakhogy Seszták Miklós mostani válaszában 200 millió köbméter szerepel, csak a 2013-as évre vonatkozóan. Ez a tartalékból kivett összes gáz 34%-a.

A 200 milliós adat egyébként már gyanús volt azokból a szerződésekből is, amelyeket bírósági úton kényszerített ki Tóth Bertalan szocialista képviselő az MVM-től. Ezekből látszódik, hogy az MVM ugyanabban az időben (2013. szeptember 30-án) vett meg 200 millió köbmétert a tartalékból, mint amikor 200 millió köbméter gázt eladott a MET-nek. Csak azt eddig nem lehetett bizonyítani, hogy ez a 200 millió ugyanaz a 200 millió, amit az MVM a miniszteri rendelet alapján, a távhősök megsegítésére vett meg.

Így Tóth most külön rákérdezett Sesztáknál, hogy mi lett a biztonsági készletből kivett 200 millióval, és a miniszter azt válaszolta, hogy eladták a MET-nek.

Eddig nem ez volt a magyarázat

Július 10-én Ságodi Attila - mint iparági szakértő - arról adott interjút a Portfoliónak, hogy az állam és a MET üzleteivel minden rendben volt. Ságodi többek között így érvelt:

A MET Magyarországon egyáltalán nem részesült kedvezményes áru földgázból, hanem saját, külföldön megvásárolt földgázát kereskedőként hozta be az országba és adta el” - magyarázta, hogy szerinte mi volt a modell. Ságodinak ezt az állítását most maga a fejlesztési miniszter cáfolta.

A témában független szakértőként megszólaló Ságodi egyébként az MVM könyvvizsgálójának, a KPMG-nek az igazgatója.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.