Perli Indiana államot az Első Kannabisz Egyház, mert szerintük a füvezés tiltása sérti vallási szabadságjogaikat

vallás
2015 július 15., 19:41
comments 90

Indiana állam Első Kannabisz Egyháza meglehetősen könnyen felfogható vallási hiedelmek köré épül. Szerintük a marihuána fogyasztása szent dolog. Ezért a vallási meggyőződések szabadságát és védelmét garantáló törvények értelmében az egyház tagjainak joga van marihuánát fogyasztani.

Elég sokan érzik úgy, és alighanem joggal, hogy az egyházi köntös itt bizony csak kamu, hogy egy olyan államban, ahol amúgy nem legalizálták még a füvezést, a tagok büntetlenül mégis betéphessenek. De a helyzet ennél még egy fokkal komplikáltabb. Ugyanis a törvény, ami mögé bújnak, az, amit az állam republikánus kormányzója, Mike Pence nemrég fogadott el, és ami kritikusai szerint arra ad lehetőséget, hogy a vallási szabadságjogokra hivatkozva munkaadók, főbérlők és üzlettulajdonosok megtagadhassák homoszexuális emberek kiszolgálását.

A törvényt rengeteg támadás érte, politikusok és más hírességek mellett kikelt ellene az Apple vezére, Tim Cook is. Minderről jóval hosszabban írtunk egy korábbi cikkünkben.

A Kannabisz Egyház pedig a múlt héten beperelte az államot, arra hivatkozva, hogy az állam fűfogyasztást tiltó törvényei sértik az egyház vallási meggyőződését.

Szép trolltámadás egy alapvetően trollszándékú törvény ellen.

A kereset szerint az egyház tagjai hisznek abban, hogy a marihuána gyógyító erővel bír, közelebb hozza az embereket, megalapozza a szeretet, felgyógyít a depresszióból. Épp ezért a szentsége. És fogyasztásának korlátozása ezért megsérti Indiana állam és az Egyesült Államok alkotmányát is.

Az egyház alapítója, Bill Levin a törvény hatályba lépésének napján, július elsején tartotta első istentiszteletét. Bár volt ilyesmiről volt szó, de végül nem szívtak közösen, mert a hatóságok nagy erőkkel voltak jelen és előre jelezték, hogy bárkit letartóztatnak, aki fűhöz nyúlna.

Az egyház vezetője, Bill Levin (via Indystar)

Levin bízik benne, hogy keresetük sikerrel jár. Vádlottként szerepel benne a kormányzó mellett az állam legfőbb ügyésze és több vezető hivatalnok is.

A törvény értelmében az egyházak képviselőinek jogok, hogy úgy gyakorolhassák vallásukat, hogy közben az állam a lehető legkisebb mértékben korlátozza mindezt. A kannabitáriánusok (így nevezik magukat legalábbis) jelenleg nagyjából ezren vannak, úgy érzik, jelenleg mindez nem valósul meg.

Jogi szakértők szerint amúgy az egyház nem fog nyerni, mert egyrészt elsőnek is bizonyítaniuk kéne, hogy valódi, hiteles egyház, ami alighanem nem lesz könnyű feladat. Ehhez át fogják vizsgálni az egyház teljes működését, hogy vannak-e szent szövegeik, van-e vallási vezető, vannak-e erkölcsi irányelvek, hogy működik egy szertartás és így tovább.

A Kannabisz Egyház amúgy kisebb sikereket már elért, azt már sikerült keresztül vinniük, hogy az egyházakat megillető adómentesség érvényes legyen rájuk. Indiana állam belügyi tárcája is bejegyezte őket, de a bíróság vélhetően a sabloneljárásoknál komolyabb szemmel fogja vizsgálni egyházi jogosultságukat.

Levin mindenesetre kitart amellett, hogy szó nincs viccről, ők tényleg hisznek mindabban, amit állítanak. Egyházukat a szeretet, tisztelet, egyenlőség és könyörület egyetemes értékei tartják össze, és hasonlóan ahhoz, ahogy mondjuk a jamaicai rasztafari vallás tartja, a marihuána számukra is szent. Ugyanakkor hitviláguk tetején, szemben a rasztákkal, nem áll egy isten. Sőt, vallásuknak egyáltalán semmi köze egyetlen istenhez sem. Levin ezt úgy fogalmazta meg, hogy ő nem elég tökös ahhoz, hogy bárki számára egy istent írjon elő.

Tizenkét alapelvük van, ezek közül a marihuána fogyasztása az egyik. Mellette olyan parancsolatok vannak még, mint hogy

Ne légy seggfej.

vagy hogy

Nevess sokat.

Amúgy nem példa nélküli, hogy az amerikai hatóságok engedélyezzék a kábítószer-használatot vallási alapon, az indiánok például ezért fogyaszthatják a meszkalinos Peyote-kaktuszt.

Az egyház ügyvédje szerint a kannabitáriánusokat ugyanazok a jogok kell megillessék, mint mondjuk a katolikusokat, akik például bort ihatnak, akár 18 éves kor alatt is, az istentisztelet alatt. Az ügyvéd szerint akkor lehet igazán esélyük a bíróságon, ha bizonyítani tudják, hogy a betépés nem hagyná el a templomuk falait, azaz az egyház gyakorlatának engedélyezése nem hordozná komolyan magában a veszélyt, hogy a gyakorlaton kívül is szívjanak az egyháztagok. (via HuffingtonPost)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.