Habermas keményen nekiment Merkelnek, szerinte a német kormány hegemón szerepre tör

külföld
2015 július 16., 12:16
comments 322

Az egyik legnagyobb élő filozófus, az európai integráció régóta elszánt és lelkes propagálója nagyon elégedetlen azzal, amit Angela Merkel képviselt a görögökkel folytatott tárgyalások során. Szerinte a német kancellár eljátszotta az előző generációk világháború utáni újjáépítésre tett erőfeszítéseit.

A frankfurti iskola harmadik generációjához tartozó gondolkodó, aki tavaly Budapesten is előadott, most arról beszélt, hogy Merkel büntető cselekedetet vitt végbe Ciprásszal és kormányával szemben. Habermas attól fél, hogy a német kormány egyetlen éjszaka elvesztette mindazt a politikai tőkét, amit Németország félévszázad alatt összegyűjtött. Szerinte a korábbi német kormányok nagyobb politikai érzékenységgel és posztnemzeti mentalitással rendelkeztek.

Habermas szerint azzal, hogy a németek a tárgyalások során a görögöket kizárással fenyegették az eurózónából, nyíltan megmutatták, hogy ők most Európa legfőbb fegyelmezői és világosan kimutatták igényüket az európai hegemóniára.

photo_camera Habermas tavaly Budapesten (MTI/Illyés Tibor)

Szerinte a tárgyalások eredményének közgazdasági értelemben semmi értelme, mert a szükségszerű strukturális reformok és további neoliberális terhelések mérgező keveréke teljesen el fogja kedvteleníteni a kifáradt görögöket és egy esetleges növekedés bármiféle lendületét megfojtja.

A 86 éves filozófus már régóta Merkel politikájának heves kritikusa, ugyanakkor maga Habermas is sok támadást kap balról, amiért elkötelezett híve lett az európai föderációnak, ami marxista gondolkodók szerint épp minden ma tapasztalt baj forrása. Habermas maga egyet is ért kritikusai néhány megállapításával, mint most a Guardiannak elmondta, a fő probléma ma Európában, hogy megszűnt a politika és a piac egyensúlya, ez pedig a jóléti állam végéhez vezetett. De szerinte nincs út, ami a nemzetállamokhoz vezetne vissza, mert a nagyvállalatok és a globális piac teljesítménye kontinens-szerte a demokrácia leépítése és a társadalmi igazságtalanságok növekedésé felé vezet.

Szerinte ezzel szemben egy politikailag egységes, erős Európa tud fellépni, ami képes nemzetállami szint fölött is működni. De jelenleg bár a szándék ilyesmire létezik, a megvalósítás elmaradt. Habermas ezt nevezi a politikai csapdának, amibe Európa beleragadt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.