Végre itt vannak a magukat feltöltő telefonok

TECH
2015 július 19., 19:43
comments 182

Régóta szó volt minderről, de most már tényleg úgy tűnik, hogy a célegyenesben vagyunk. Párhuzamosan több fejlesztés is zajlik, ami mind ugyanarra a problémára kínálna megoldást: hogyan töltsük fel az egyre nélkülözhetetlenebbé váló telefonunkat, amikor épp semmiféle áramforrás nincs a közelben. Az MIT Technology Review most összegyűjtötte a legkecsegtetőbb fejlesztéseket.

Az egyik ígéretes kísérlet az Ohio Egyetemen zajlik, illetve az egyetemről kinőtt Nikola Labs műhelyében. A cél egy olyan telefonra dugható eszköz kifejlesztése, ami képes a rádióhullámok összegyűjtésére, majd elektromossággá alakítására, hogy aztán mindezzel feltöltse a telefonunkat.

A találmányra pedig hatalmas szükségünk lenne, mert bár az okostelefonok és tabletek teljesítménye tényleg ugrásszerűen javul, az akkumulátorteljesítmény egyáltalán nem tud ezzel lépést tartani. Aktív használat mellett még a legnépszerűbb csúcsmodellek is viszonylag hamar lemerülnek, nem nagyon húznak ki egy napot sem.

Az egyik megoldás mindennek a leküzdésére a vezeték nélküli töltési technológiák fejlesztése. A Qi-töltést egyre több androidos készülék használja, és még idén kijöhetnek a Rezence-töltésű telefonok első modelljei is. Ez a gyakori töltés miatt némi könnyítést persze jelent, de az alapvető problémát nem oldja meg, hiszen a közelben valahol áramra kell csatlakoztatva legyen a töltési egység, ami aztán továbbítja az energiát a telefonra.

A másik gyakori megoldás a hordozható utántöltő-eszközök használata. Mi is ilyesmiket viszünk magunkkal, ha mondjuk egy tüntetésről tudósítunk. Ezeket előre fel kell tölteni, hogy aztán a raktározott energiát bármikor átszívhassuk telefonunkra. De ez is korlátozott eszköz, mert ezek a feltöltött töltők is viszonylag gyorsan merülnek, egyszeri gyorssegélyként remekül működnek, de utána tölteni kell őket.

Ezekkel szemben kínálna alternatívát a Nikola Labs megoldása, ami ugyan egyelőre nem lesz képes teljesen kiiktatni a klasszikus töltés szerepét, de állításuk szerint 25-30 százalékkal tudják megnövelni az akkumulátor töltöttségét két feltöltés között. A cég az első működő prototípussal idén tavasszal állt elő, azóta pedig sikeres Kickstarter és befektetői kampányuknak köszönhetően elég pénzt szedtek össze ahhoz, hogy jövő év elején árusítani is kezdjenek. Az eszköz ára valahol száz dollár, azaz 27 ezer forint körül lesz az elején.

Korábban sokan kételkedtek abban, hogy ez a megoldás, ami a rádióhullámokat alakítja energiává, működhet, de a vállalat szerint épp azért fog remekül működni, mert a hullámbegyűjtő eszközüket nagyon közel telepítik majd az antennákhoz. A cég egyben elkezdett tárgyalni a nagyobb telefongyártókkal is, hogy hogyan lehetne beépíteni a technológiájukat a készülékekbe, de ezek még meglehetősen korai szakaszban vannak.

Közben egy francia cég is hasonló technológián dolgozik. A Sunpartner Technologies egy olyan hártyavékony, alig látható rétegben gondolkodik, amit WYSIPS Crystal névre kereszteltek, és ami a képernyő és az érintésekért felelős réteg között helyezkedne el, nagyon apró napkollektorokat összegyűjtve. Ha a telefon kijelzőjét természetes vagy mesterséges fény érné, a tervek szerint ezt összegyűjtené és elektromossággá alakítaná, majd ezt közvetlenül a telefon akkumulátorába vezetné át. A tervek szerint ez az eszköz 2016-ban jelenhet majd meg először telefonokban.

A vékony napelemes réteg korlátai is látszódnak már most, a cég szerint is sok függ majd attól, milyen erősségű fénynek lesz kitéve a telefon. Az intenzív természetes fény ér majd többet, de az eszköz a jelenlegi szintjén így is csak 10-15 százalékkal tudja majd megdobni az akkumulátor töltöttségét.

Egészen másfajta megközelítéssel dolgozik majd egy illinois-i start-up terméke, az Ampy, ami mozgásunk segítségével töltené fel telefonunkat. A nagyjából kártyapakli méretű eszköz a klasszikus mágneses-tekercses induktoros megoldásra épít, amik akkor aktiválódnak, ha mozgunk. Jó a séta, a biciklizés és a kézlóbálás is. A megtermelt elektromosságot az eszköz eltárolná, és szükség esetén ezzel tölthetnénk fel merülőfélben lévő telefonunkat. Azaz ez hasonló a korábban már említett utántöltős megoldásokhoz, de maga az eszköz jóval könnyebben feltölthető, mint a jelenleg elterjedt modellek. Ezzel az eszközzel akár teljesen is fel lehet tölteni majd egy telefont, jelenlegi állás szerint pedig egyórányi mozgás lesz elég egyórányi telefonhasználathoz szükséges erőforrást előállítani.

Az ötletet imádták a közösségi finanszírozók, a cég eredetileg százezer dollárt akart összegyűjteni Kickstarteren, de végül 310 ezer dollár lett belőle. Várhatóan idén ősszel fogják postázni az előrendelők első példányait.

Az elég jól látszik, hogy ezek az ötletek még mind kicsit kezdetlegesek, és hogy a következő pár évben még nem fogjuk megúszni, hogy ne kelljen gyakran konnektorra dugni a telefonunkat. De közben már felsejlik a szép jövő, és megszűnhet ez a kábeles rémálom majd egy ponton. (via TechnologyReview)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.