Van egy valóságshow Ausztráliában, aminek a rendezői jó ötletnek gondolták Szíriába csempészni a versenyzőket

Van egy valóságshow Ausztráliában, a

Menj vissza oda, ahonnan jöttél!

A cím kicsit csalóka, valójában nem egy bevándorlóellenes műsorról van szó. Épp ellenkezőleg, a gyártók célja pont a bevándorlók nehéz életének bemutatása és ezen keresztül az elmúlt években a kegyetlen bevándorlópolitikájával hírekbe került Ausztráliáról kialakult kép megváltoztatása, egyben a népnevelés.

Ennek részeként az idei, harmadik évadban a hat versenyzőt - köztük három, bevándorlóellenes aktivistát - végigvezetik egy Ausztráliába érkező szíriai menekült útvonalán Irakon, Jordánián, Kambodzsán át egészen a darwini menekültbörtönig.

És ha már belevágtak a projektbe, komolyan is vették. Annyira, hogy három versenyzőt az iraki határon át Szíriába is becsempésztek.

"Amikor átléptük a határt, azt gondoltam, hogy megmutatnak majd egy menekülttábort, ahol találkozunk néhány családdal. De amikor már négy órája haladtunk, rájöttem, hogy a frontra tartunk" - mesélte az egyik versenyző, a 25 éves Nicole.

A stáb olyannyira a frontra tartott, hogy amikor 900 méterre megközelítettek egy falut, amit épp az ISIS ostromolt, a terroristák őket is kiszúrták és célba vették.

A csapat előbb menekülőre fogta, de aztán azt a - Nicole szerint hülye - közös döntést hozták, hogy menjenek közelebb. Ekkor azt a valóságshow-k történetében először elhangzó tanácsot kapták, hogy

ha fütyülő hangot hallanak, akkor valószínűleg aknát lőttek rájuk, és van 30 másodpercük, hogy száz méterre elfussanak.

(Via The Daily Beast)