A Mitsubishi bemutatja, hogyan kell bocsánatot kérni a világháborús bűnökért

külföld
2015 július 20., 04:27

Amikor már csak egyetlen túlélő maradt, akit el lehet hívni a bocsánatkérő ceremóniára.

A Mitsubishi Mining rézbányájában végeztetett kényszermunkát borzalmas körülmények között rengeteg amerikai hadifogollyal, de eddig erről nem vettek tudomást.

Most viszont bocsánatot kértek tőlük, azaz az egyetlen túlélőtől, a 94 éves James Murphytől, aki a korábban a cégnél dolgozó kétezer fogoly tagja, aki ma is él. A cég vezetői egy rendezvényen fogadták a veteránt.

photo_camera AFP PHOTO/ROBYN BECK

Ezzel együtt nagy dolog ez, mert a nagy japán vállalatok közül – ahol a második világháború idején 12 ezer amerikait dolgoztattak, akik közül 1100-an meghaltak – a Mitsubishi az első, amelyik bocsánatot kért. (A japán kormányfők viszont már kértek bocsánatot az USA hadifoglyaitól.)

(MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.