Szijjártó kamuzott

gazdaság
2015 július 20., 06:15
comments 151

"Soha annyit nem kellett dolgozni a nagy nemzetközi vállalatok befektetéseinek Magyarországra vonzásáért, mint most"

– mondta Szijjártó Péter pénteken, de hozzátette:

"hogy ebben sikereket tudunk elérni, azt mutatja az a puszta tény is, hogy Közép-Európában először átvettük az első helyet abban a rangsorban, ami a GDP-hez viszonyított külföldi tőkebeáramlást veszi alapul. Ebben a rangsorban tehát most már elsők vagyunk Közép-Európában, ami azt jelenti, hogy a nemzetgazdaság összteljesítményéhez képest hozzánk jön a legtöbb külföldi működő tőke."

A baj ezzel csak az, hogy egyáltalán nem igaz, szúrta ki a füllentést Portfolio.hu.

A valóság ugyanis úgy néz ki, hogy valójában nagyon nagy bajban vagyunk ezen a téren, ha nem csak a beáramló tőkét, hanem a be- és kiáramló tőke egyenlegét nézzük:

photo_camera Ez a tisztított mutató, tehát nincsenek benne a bankok veszteségeit pótoló feltőkésítések, amit nehéz lenne működőtőke-beáramlásnak nevezni. Nincsenek benne az EU-s források sem, ami szintén nem számít FDI-nek.

Ezen a téren az utóbbi években inkább az utolsók vagyunk a régióban GDP-arányosan, mint elsők. Tavaly az egyenleg negatív volt, összességében egymilliárd euró működőtőke távozott az országból.

(Arról nem is beszélve, hogy az, hogy pont a nulla kamatok korában, a gazdasági fellendülés előtt lenne nehéz befektetőt találni Magyarországra, az minden felmérés szerint a leginkább a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikájával indokolható.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.