A kutyát tök máshogy értelmezik, ha rámutatunk valamire, mint ahogy eddig hittük

ÁLLAT
2015 július 21., 17:33
comments 290

Eddig is tudtuk, hogy a kutyák kép képesek követni az ember tekintetét, megállapítani, hogy mire néz, de, hogy hogyan értelmezik azt, ha rámutatunk valamire, csak most fejtették meg a kutatók. Tauzin Tibor, a Közép-európai Egyetem Kognitív Tudományi Tanszékének kutatója, a Budapesti Műszaki Egyetem doktorandusza, Csík Andor, a BME és az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktorandusza, Kis Anna, az ELTE tudományos munkatársa és Topál József, a Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE tudományos főmunkatársa azt vizsgálták, hogy hogyan a kutyák kommunikációs képessége hogyan vethető össze az emberével a mutatás tekintetében.

photo_camera AFP PHOTO/Toru YAMANAKA

 

A kísérlet eredményei arra utalnak, hogy a kutya képes ugyan a mutatást követni, de számára az más jelent, mint az ember számára:

úgy tekinti, mint ami egy helyre, nem pedig egy konkrét tárgyra vonatkozik.

A kísérlet során a kutyák egy embert láthattak, aki először rámutatott két egymás mellé helyezett játék egyikére, majd pedig megcserélte a tárgyak helyét. Így a mutatással kijelölt tárgy az ellentétes oldalra került, míg az ellentétes oldalon lévő a korábbi mutatás irányába. A kutatók azt figyelték meg, hogy a kutyák melyik tárgyat közelítik meg, amikor lehetőséget kapnak rá. A kutyák a mutatás iránya alapján választottak: azt a játékot közelítették meg, ami a mutatás irányában volt és nem pedig azt, amire az ember rámutatott. Ez arra utal, hogy a kutyák számára egy olyan egyszerű gesztus, mint a mutatás, mást jelenthet, mint az embereknek. Vélhetően azért, mert nekik az jellemzően egy területet jelöl ki, ahol egy előtte már alaposan begyakorolt feladatot kell végrehajtaniuk. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt