Otthagyja Oroszországot az emberi jogokkal foglalkozó amerikai MacArthur Alapítvány

külföld
2015 július 22., 15:46
comments 44

Azután, hogy orosz parlamenti képviselők feltették a nem kívánatos szervezetek listájára, úgy döntöttek, bezárják irodájukat. 

Az orosz törvényhozás 2012-ben hagyta jóvá az úgynevezett külföldiügynök-törvényt. A sokat bírált szabályozás szerint amennyiben az oroszországi nem kormányzati szervezetek (NGO-k) külföldi támogatással működnek, és politikai tevékenységet folytatnak, külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vétetniük magukat. Ellenkező esetben félmillió rubelig terjedő pénzbüntetéssel sújthatók. A parlament felsőháza (a Szövetségi Tanács) pedig 2015. július 8-án tucatnyi külföldi nem kormányzati szervezetet (NGO) nemkívánatossá nyilvánított és kezdeményezte kitiltásukat.

Oroszországban a külföldi ügynök megjelölést a sztálini korszakban alkalmazták a valóságos és feltételezett ellenzékiekre, de az 1970-es és 1980-as években is használták a kifejezést olyan ellenzéki személyekre, akikről a szovjet hatóságok azt állították, hogy a Nyugat zsoldjában állnak.

A MacArthur Alapítvány, amely kiemelte, hogy az Egyesült Államok kormányától teljesen független, és nem kap tőle támogatást, szerdai közleményében azt írta, hogy az elmúlt időben Oroszországban elfogadott és hatályba helyezett számos törvény szinte lehetetlenné teszi nemzetközi alapítványok hatékony működését, továbbá, hogy érdemlegesen támogassák a helyi civil társadalmat.

Mint írják, az említett orosz törvények, az orosz honatyák  különböző nyilatkozatai, a Szövetségi Tanács júliusi listája világossá teszi, hogy az orosz kormány nem látja szívesen a MacArthur Alapítvány folyamatos jelenlétét az országban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.