Geszti Péter: Én korábban is a piacról éltem, ahogy most is igyekszem

POLITIKA
2015 július 23., 14:18
comments 89

Geszti Péter üzletrapper interjút adott a Magyar Narancsnak, amiben odaszólt a kormánynak is, pont mint korábban, miközben zsíros állami megbízást kapott.

Geszti beszélt arról, hogy valószínűleg idén is lesz ARC plakátkiállítás, bár elismerte, hogy az indiegogós pénzgyűjtési akciójuk nem volt sikeres, szerinte ennek „egyik oka a véletlen szélárnyékba kerülésünk a Kétfarkú–Vastagbőr-kampány miatt” (amit egyébként tökös, urbánus kezdeményezésnek tart), a másik, hogy nem volt tapasztalatuk az online pénzgyűjtésben.

Mint mondta, utólag sajnálja, hogy kezdetben nem vezették be a pár száz forintos jegyárat, mert akkor most függetlenebbek lehetnének, de aztán rögtön fején is találta a szöget:

„Ha most megpróbálnánk, tudják, mit mondanának sokan? Kell a Gesztinek a pénz!”

Geszti szerint az, hogy százezres számban mennek ki a plakátkiállításaikra, mégsincs elég támogatójuk, azt mutatja, hogy „a normális értelemben vett szabad verseny megszűnt itthon, hiszen a piaci szempontokat legyőzi a hatalomtól való aggódás”. Geszti szerint sokan egy az egyben megmondták nekik, hogy nem lehet támogatni őket, mert félnek a korlátozástól. (Véletlenül sem arról van szó, hogy bárki belegondolna, hogy 2015-ben, amikor a netet ellepik a mémek, mi értelme van egy plakátkiállításnak.)

Az ARC-ot afféle szelepnek tartja, amin keresztül le lehet adni a fáradt gőzt:

„Ezzel a Fidesz kommunikációs emberei is tisztában vannak, tudják, ilyenbe nem érdemes belemenniük. Az urbánus kultúrában úgysem lesznek otthon sosem. A humort pedig rosszul viselik, de jobbára megtanulták, hogy a vicsorgást vissza kell fogni. Jobban megéri.”

Geszti arról is beszélt, hogy a töke tele van azzal, hogy a kormányzattal szemben állók minden gumicsontra ráugranak, például a kormány bevándorlóellenes plakátjaira, amik direkt azért vannak, hogy a kormány azt a látszatot kelthesse, hogy a támadóktól megvédheti az országot.

Az üzletember említette azt is, hogy a Magyar Narancs is a megkérdezése nélkül írt elítélően arról, hogy miközben a kormányt ekézi, a Filmalaptól több milliót kapott tanácsadói munkáért. Arra, hogy csak a két tény közötti ellentmondásra hívták fel a figyelmet, Geszti azt mondta:

„Ez a szokásos szekértábor-logika, ami szívességet tesz a jelenlegi hatalomnak, mivel az ő kottájából olvas, és nem próbálja úgy nézni a dolgokat, ahogy szerintem normális emberek normális esetben élik az életüket.”

Azóta egyébként nem pályázott, de inkább csak lustaságból, mint félszből.

Az interjú szomorú véget ér (legalábbis Geszti felől nézve), mert visszatér arra, hogy stigmatizálta őt, hogy 2002-ben ő készítette az SZDSZ kampányát:

„Én korábban is a piacról éltem, ahogy most is igyekszem, de akkor, 2002-ről beszélünk, érdekelt a politikai kommunikáció. Hittem abban, hogy lehet másképpen képviselni és kormányozni az ország ügyeit. Azt a munkát meggyőződésből végeztem, aztán 2006 után az a koalíció maga ásta gödörbe rántotta magát.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.