Ciprasz egyik minisztere a görög pénzverde kifosztására készült

külföld
2015 július 24., 17:56
comments 137

Azt, hogy Alekszisz Ciprasznak leginkább saját pártja szélsőbaloldalával kell megküzdenie, ha életben próbálja tartani Görögországot, azóta tudjuk, hogy két hete rábólintott az EU pénzügyminisztereinek legújabb ajánlatára. Azóta volt kénytelen több miniszterétől is megválni, mert azok a parlamentben leszavazták a kialkudott feltételeket.

photo_camera Panajotisz Lafazanisz (b) és Janisz Varufakisz (j), a két volt miniszter.
AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI

A leváltott miniszterek egyike, az eleve szélsőbaloldali Sziriza "Baloldali Platformnak" nevezett, valójában Chavezistákat és régimódi sztálinistákat egyesítő frakcióját vezető Panajotisz Lafazanisz, aki kirúgásáig energetikai és környezetvédelmi miniszter volt. Ő és társai július 14-én, vagyis egy nappal az egyezség után az athéni Oscar Hotelben talákoztak, hogy megbeszéljék nagy tervüket

a nemzeti bank elnökének elfogásáról és a görög pénzverde széfjeinek kifosztásáról.

Lafazanisz és fogalmatlan társai ugyanis azt gondolták, hogy a pénzverde széfjeiben lévő pénz fedezné a nyugdíjakat és a közalkalmazottak fizetését, illetve az ország benzin- és élelmiszerigényét addig, amíg újra be nem vezetnék a drachmát.

Lazanafisz ugyanis azt gondolta, hogy 22 milliárd euró van a pénzverde széfjeiben. Valójában csak 10 milliárd euró volt, ami tán pár hétre elég lett volna, de arra a hat-nyolc hónapra, amire az új drachma bevezetéséig szükség volna, még a 22 milliárd is kevés lett volna.

Arról nem is beszélve, hogy a pénzverde elfoglalása után az Európai Központi Bank azonnal hamisítványnak nyilvánított volna minden, Görögországban nyomtatott euróbankót, mert hát semmi sem garantálta volna, hogy Lafazaniszék ne nyomjanak, immár fedezet nélkül, új bankókat.

Lafazanisz nem kívánta kommentálni az értesüléseket, de szóvivője nem is cáfolta azokat. Nehéz is lenne, mert a gyakorlatilag csak puccsként leírható tervet egyáltalán nem titkolták, a találkozóra még újságírókat is meghívtak.

Lafazanisznak amúgy nem ez volt az egyetlen őrült ötlete az adósságdrámában. Ő volt az is, aki régi kommunista kapcsolatait felhasználva megpróbált Oroszországtól hitelt szerezni. Akkor az volt a terv, hogy Oroszország tízmilliárd eurós hitele lenne az új drachma fedezete. Az FT szerint Lafazanisz abban bízott, hogy Oroszország ötmilliárd eurós előleget ad a Török Áramlat még fel sem épült görög ágának remélt tranzitdíjaiból, de Oroszország egy héttel az EU-csúcs előtt kihátrált az üzletből.

Az orosz szálról a Bloomberg is írt, bár ott csak feltételes módban, kicsit összeesküvéselmélet-szerűen beszélnek a sztoriról, amit hivatalosan senki sem erősített meg, és az FT cikke is csak "a kezdeményezésről tájékoztatott" de meg nem nevezett forrásokra hivatkozik. (Via Financial Times, Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.