Gyorsabban kaphatnak útlevelet a külföldön született magyar gyerekek

jog
2015 július 24., 13:41
comments 117

Júniusban írtunk arról, hogy mennyire meg tudja keseríteni a magyar állam azoknak a szülőknek az életét, akiknek külföldön született a gyerekük.

Vannak, akik nem tudják hazahozni a gyereküket, mert legalább fél évig is eltarthat, amíg megszerzik az útlevélhez szükséges hazai anyakönyvi kivonatot. Azoknak a külföldön született gyerekeknek pedig, akiket hazahoztak, az állam nem fizeti az orvosi ellátásukat, amíg nem tudják anyakönyvi kivonattal igazolni, hogy magyar állampolgárok. Ez akár több hónapig is eltarthat, pedig a törvény szerint 2 hónap alap kész kellene lennie.

A kormányhivatal szerint legalább 8000 hasonló ügy intézése akadt el.

Egy csütörtökön megjelent kormányrendelet valamivel egyszerűbbé próbálja tenni a külföldön született gyerekek útlevélszerzését.

Ezek szerint azoknál a külföldön született, 6. életévüket be nem töltött gyerekeknél, akiknek a személyes adatai és a lakcíme magyar nyilvántartásban nem szerepel és olyan okmányuk sincs, amivel igazolni tudnák, hogy magyar állampolgárok,

az útlevél igényléséhez elég csatolni a külföldön kiállított anyakönyvi kivonatukat és a magyar állampolgárságú szülőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a gyerek magyar állampolgár.

Tehát a szülőknek már nem kell fél évet szenvedniük a gyerek hazai anyakönyveztetésével, ha magyar útlevelet akarnak kérni neki, csak a külföldön kapott anyakönyvi kivonatot kell beadniuk a magyar konzulátuson.

A magyar anyakönyvi kivonatok kiállítása persze ezzel nem lesz gyorsabb. Pedig ha a szülők azt akarják, hogy a tb fizesse a gyerekük orvosi ellátását, akkor valamikor azt is el kell intézniük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.