Nem csak a dzsihádista terroristákat, hanem a velük harcoló kurdokat is bombázza Törökország

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásait is bombázza Törökország Szíriában és Irakban, nem csak a magát Iszlám Államnak nevező terroristákat. Ezzel a hivatalos álláspont szerint egy "biztonsági zónát" szeretnének létrehozni Szíria északi, Törökországgal szomszédos részén; mindezt a legutóbbi, több mint 30 áldozattal járó suruci öngyilkos merényletre hivatkozva.

Kurdokkal szimpatizáló isztambuli tüntetők. AFP PHOTO/AFP PHOTO/YASIN AKGUL

A török rendőrség közben razziákat indított, amiben közel hatszáz, a hatóságok szerint kurd- vagy iszlamistagyanús embert vettek őrizetbe Törökországban. A hadműveletek pedig jelenleg is folynak, többek között F-16-osokkal mérnek csapásokat a kurdok támaszpontjaira, de szárazföldi hadműveleteket is indítottak.

A PKK bejelentette, hogy úgy látják, ezzel végre a tűzszünetnek.

A kurdok bombázása nem csak azért fura, mert ők az Iszlám Állam egyre potensebb ellenségeivé válhatnának némi támogatás mellett, hanem mert Törökország NATO-szövetségese, az USA az utóbbi időben jelentős mértékben támogatja őket.

(Reuters)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.