Hatalmas napenergia-fordulatot ígért be Hillary Clinton

A messze legesélyesebbnek tartott demokrata jelölt hétfőn Iowában beszélt, és itt vázolta fel energiapolitikai elképzeléseinek részleteit. A következő hetekben pedig több olyan bejelentése is lesz, ami a klímaváltozás elleni harc részleteiről fog szólni. A hétfő főleg a napelemé volt, Clinton egy meglehetősen nagyra törő tervet vázolt fel.

Ennek egyik eleme, hogy 2020-ig több mint félmilliárd napkollektor kell működjön az országban, másrészt pedig a cél az, hogy elég megújuló energia származzon a Napból ahhoz, hogy ergy évtizeden belül minden otthont így lehessen ellátni árammal. Ennek teljesítéséhez a napenergia-tárolás jelenlegi szintjét 700 százalékkal kell megnövelni 2025-ig.

A napenergia tárolókapacitása az országban 2010 és 2014 között 418 százalékkal nőtt, igaz nagyon alulról indulva, szóval a hétszáz egy ambiciózus, de nem teljesíthetetlen cél az első elemzések szerint.

A legfontosabb eszköz, amivel Clinton célja teljesíthető, ha sikerül érdemben csökkenteni a napenergetikai eszközök árát. Ezzel kapcsolatban még kevés részlet derült csak ki. Egyrészt, Clinton előre bejelentette, hogy ha elnök lesz, meg fog vétózni minden olyan törvényt, ami Obama tiszta energia tervét veszélyeztetné.

Ezen kívül adókedvezményekkel is támogatná a napenergetikai cégeket, igaz, ebben egyedül nem sokra megy, ilyesmihez a Kongresszus támogatása is kell. A következő napokban vélhetően jóval több részlet fog még kiderülni a tervről, az első nagyobb elemzést most a Voxon lehet olvasni.