Jogvédők és Oscar-díjasok csapnak össze a prostituáltak védelmében

szegénység
2015 július 29., 06:29
comments 246

Teljesen váratlanul új és éles frontok nyíltak a nők érdekében gyakran felszólaló hírességek és az Amnesty International (AI) között. A nemzetközi jogvédő szervezet a napokban közzétett felhívásában azt javasolja a világ kormányainak, legalizálják a prostitúciót. Szerintük elegendő a bizonyíték már arra, hogy a tiltással kifejezetten ártanak azoknak az embereknek, akiknek a védelmében ezeket a törvényeket eredetileg hozták.

Védelem mindenkinek

Ez az alapgondolata a szervezetnek. Az AI szerint egyrészt arról van szó, hogy a felnőtt, szabad akaratából szexuális szolgáltatást nyújtó ember nyugodtan dolgozhasson. Védjék őt a törvények, segítsék abban, hogy ezt a tevékenységet a többi dolgozó embert megillető biztonságos feltételek között, az egészségét nem veszélyeztetve végezhesse. Ha van rá igény, segítsék őket hozzá ahhoz, hogy a szexmunkás létet otthagyva más szakmát tanuljanak és pályát módosíthassanak. Ne bélyegezzék meg őket, ne tekintsék munkájukat alantasnak és/vagy a társadalomra veszélyesnek. Úgy vélik, így nagyobb biztonságban és kevesebb veszély közepette dolgozhatnának mindazok, akik a pénzkeresetnek ezt a módját választják.

Másrészt az AI azt is sürgeti, hogy a kormányok lépjenek fel a kellő szigorral a szexuális kizsákmányolás, de különösen a kiskorúakat érintő formái ellen, hatékonyabban vegyék fel a küzdelmet az emberkereskedelem ellen, ami szexrabszolgaságba taszítja a legkiszolgáltatottabbakat.

Mi baja ezzel a celebeknek?

Néhány neves színész, mint Meryl Streep, Kate Winslet, Emma Thompson, Anne Hathaway, Kevin Kline, Emily Blunt, Lena Dunham, Lisa Kudrow és Angela Basset a prostitúció legalizálására való felhívásra válaszul szinte azonnal tiltakozó levelet fogalmazott, és a Change.org-on gyorsan gyűlnek a velük egyetértő aláírások is. Már több ezren tiltakoztak a prostitúció törvényesítése ellen.

Emily Blunt, Anne Hathaway és - figyelem - Kevin Kline hallgattak gendertudományokat egyetemistaként, szóval nem teljesen laikusok a kérdés kapcsán, ami egyébként régóta megosztja a még a feministákat is.

Az egyik oldal az AI-hoz hasonlóan a prostituáltak szexmunkásként való elismerését szorgalmazza, és két felnőtt ember közötti üzleti kapcsolatnak tekintené ezeket a szolgáltatásokat.

Az ellenzők szerint viszont a prostitúció a nemek közötti egyenlőtlenség egyik oka és következménye is egyben: kizsákmányolás, és mint ilyen, ellentétes az alapvető emberi jogokkal.

Önkéntes szexmunkások vs. áldozatok

A prostitúció legalizálása az ez ellen tiltakozók szerint leginkább az évi 99 milliárd dolláros szexipart támogatná. Egy ilyen lépés szerintük, és az általuk hivatkozott kutatások szerint nem nyújt hatékony védelmet és biztonságot a szexipar kihasznált áldozatainak.

Tény, hogy a szexuális szolgáltatást nyújtók azokban az államokban is a legkiszolgáltatottabbak közül kerülnek ki, ahol legális a prostitúció. A hírességek szerint nem kérdés, a "szexmunkások" továbbra is a belőlük élő bordélytulajdonosok, stricik és erőszakos klienseik kizsákmányolt, bántalmazott és kiszolgáltatott áldozatai maradnának.

A magyar sajtóban, de még filmen is alaposan feldolgozott téma a tény, hogy a kelet-európai szegénység elől menekülő fiatal nők (Magyarországról például a nyírségi romák) adják az amszterdami és svájci bordélyokban dolgozók túlnyomó többségét. Az afrikai és ázsiai nőkkel együtt az ott dolgozók összesen 90 százaléka közülük kerül ki. A futtatóik többnyire fehér férfiak.

Az is tény, hogy a testi-lelki erőszaknak és a szexuális úton terjedő fertőzéseknek (közöttük a HIV/AIDS terjedésének) nem szabott gátat a szexpiac legalizálása.

Van, amiben mindenki egyetért

Azt - álljon bár a kérdés kapcsán bármelyik oldalon - senki sem gondolja komolyan, hogy ez az ősi pénzkereseti forma egyhamar felszámolható lenne, vagy hogy ne lennének olyanok, akik önszántukból választották ezt az életet.

A nagyvilágban ma is sokféle állami megoldás létezik a teljes tiltástól a teljes legalizációig, a bordélyok eltűrésétől a kliensek büntetéséig, de

abban mindenki egyetért, hogy a kényszerből vagy saját elhatározásukból ezzel foglalkozókat is megilletik a biztonsághoz, az egészséghez és az erőszaktól mentes élethez való alapvető emberi jogok, és az államoknak kötelességük lenne garantálni ezek érvényesülését számukra is.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a Feminfo Facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.