Svéd szélsőjobboldaliak melegfelvonulást tartanak a stockholmi muszlim negyedben

külföld
2015 július 29., 11:25
comments 590

Szokatlan trollkodásra szánta el magát egy svéd szélsőjobboldali szervezet: szerdán, azaz ma délben elkezdtek egy nem hivatalos Pride-ot, egy kb. 100 fős békés melegfelvonulást Stockholmban a főleg bevándorlók lakta részen, ott, ahol rengeteg muszlim lakik.

A Pride Järvát Jan Sjunnesson rendezi, aki a Samtiden nevű weboldalnak volt a főszerkesztője, aminek a tulajdonosa a Svéd Demokraták (SD) párt. A bevándorlás-ellenes párt a 2014-es általános választások óta a harmadik legnagyobb politikai párt a svéd parlamentben. Sjunnesson most az Avpixlat xenofób, szélsőjobboldali weboldal szerkesztője.

A hivatalos Pride szervezői, a svéd LMBT-szövetség és antirasszista csoportok is elítélték az akciót, arra hivatkozva, hogy a szélsőjobbosok a melegeket felhasználva akarják provokálni a muszlim bevándorlókat, és ellenségeskedést akarnak szítani a muszlim és a meleg közösségek között, és hogy a Pride arról kellene, hogy szóljon, hogy a város szívében, a szívükben büszkeséggel vonulhassanak fel az LMBT-közösség tagjai bárkivel, aki csatlakozna hozzájuk. Mint mondták, Jan Sjunnesson régóta szítja a gyűlöletet a muszlimok ellen, és nem támogatja a melegek jogait.

Az 57 éves egygyerekes Sjunnesson az Al Jazeerának visszautasította a vádakat, hogy homofób vagy idegengyűlölő lenne, és azt mondta:

„Régen biszexuális voltam, most házasságban élek egy indiai nővel, szóval rasszista se vagyok, de ellenzem Svédország iszlamizálódását.”

Sjunnesson azt mondja, itt az ideje, hogy ne csak Stockholm közepén lehessen Pride-ot tartani. Mint mondta:

„Azért választottam a területet, mert azt hiszem, jogunk van bárhol felvonulást tartani, és nem szabad hagynunk, hogy Svédország iszlamizálódása nőjön, és megállítson bennünket bármiben, amit csinálni akarunk.”

photo_camera Pride Stockholmban 2014. augusztus 2-án (Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP)

A felvonulást a szélsőjobboldaliak nyilvánvalóan a médiaszereplésért csinálják, és be is jön nekik, ezzel van tele a svéd sajtó. Sjunnessont, aki a múltban többször is felszólalt már a homoszexualitás ellen, azért rúgták ki az SD-ből, mert túl szélsőségesnek találták.

Közben egy antirasszista csoport ellen-Pride-ot szervez, 800-an igazoltak vissza, hogy mennének. Mint mondták:

„Amikor a rasszisták és iszlamofóbok az LMBT-t eszközként akarják felhasználni, egyesülnünk kell, és azt kell mondanunk: »NEM!«”

A terv szerint háttal állnának egy részen, ahol a szélsőjobbos Pride elhaladna, majd átmennének egy parkba, ahol mindenféle ember együtt ünnepelhet.

Mohammed Noor, aki 20 éve él a muszlimok lakta környéken, és a helyi szociáldemokraták vezetője, azt mondta:

„Jogom van az ideológiámhoz. Nem szabadna, hogy kényszerítsenek arra, hogy bármilyen más ideológiával vagy életmóddal egyetértsek. De ez nem ad nekem jogot arra, hogy sértegessem bárki más ideológiáját vagy életmódját. Egy olyan országban élünk, ahol van szólásszabadság. Mindenkinek lehetőséget kell teremteni, hogy kifejezhesse magát. De ezzel a szabadsággal az a felelősség is együttjár, hogy ne sértsünk meg bármilyen más csoportot.”

photo_camera Pride Stockholmban 2014. augusztus 2-án (Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP)

A környéken, ahol a felvonulást tartják, az utóbbi időben több erőszakos bűncselekmény is volt (errefelé voltak 2013-ban a zavargások), és egyesek attól tartanak, hogy a felhergelt fiatalok és a szélsőjobboldaliak összecsaphatnak. De Noor szerint több gondjuk van a helyieknek ennél, szerinte csak a politikusok és a média fújta fel az ügyet, és az embereket nem fogja érdekelni a felvonulás.

A hivatalos Pride-ot 1991 óta szervezik meg Svédországban, és sosem voltak összecsapások.

(A tüntetés céljaitól függetlenül azért érdekes, hogy miközben Magyarországon a jobboldal jelentős része szerint egy melegfelvonulás provokáció, addig Svédországban a hivatalos Pride szervezői mondják ezt, amikor valaki egy, a melegjogokkal nem éppen összeegyeztethető vallás hívei előtt akar melegfelvonulást szervezni.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.