Lustának nevezte a rendőröket a spanyol férfi Facebookon, órákon belül megbírságolták

külföld
2015 július 30., 06:38
comments 99

Ez az első ismert eset, hogy alkalmazták a nemrég hatályba lépett új spanyol törvényt, ami Európa-szerte rengeteg kritikát kapott és ami a szólásszabadság egy nagyon komoly korlátozásának tűnik.

A 27 éves tenerife-i boltos, Eduardo Díaz a Güimar város polgármesterének Facebook-oldalára kommentelt, ahhoz a bejegyzéshez, amiben a városvezetés bejelentette, hogy új székházat kap a rendőrség. A férfi szerint ő csak kritizálni és nem sértegetni akarta a rendőrséget.

De ez nem számított, a július eleje óta hatályos törvény szerint, amit a kormányzó konzervatívok vittek keresztül a parlamenten, egy ilyen beszólás már bőven elég a büntetéshez. A törvény értelmében egy rakás dolog vált büntethetővé, olyasmi dolgok, mint engedély nélküli tüntetés közterületen, tüntetésre való felbujtás az interneten és a rendőrséggel szembeni tiszteletlenség.

22 napot kellett várni az első ismert alkalmazására, ugyanis Díaz július 22-én írta ki, hogy a kisváros rendőrsége egy rakás lógósból áll. Ezúttal azonban nem voltak lusták a rendőrök, hat órával később csengettek nála a bírsággal, aminek végső összege majd 100 és 600 euró között lesz megállapítva.

Díaz elmondása szerint ő soha nem sértegette a rendőröket, de mint adófizető állampolgárnak, úgy érzi, megvan a joga, hogy kifejezze véleményét ilyen kérdésekben. És ezt a jövőben is meg fogja tenni amúgy, tette hozzá. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.