Nem az adottságaidon múlik, hogy mennyire leszel gazdag, hanem azon, hogy kik nevelnek fel

gazdaság
2015 július 30., 10:04
comments 115

Az, hogy valaki felnőtt korában mennyit fog keresni, nagyjából megjósolható abból, hogy a szülei mennyit kerestek. Ahogy növekednek a társadalmi különbségek, úgy a legtöbb kutatás is arra az eredményre jut, hogy felnőtt korukra azokból lesznek gazdagok, akiknek már a szüleik is azok voltak.

A Lundi Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy vajon genetikai vagy csak környezeti tényezők befolyásolják-e, hogy ki mennyire lesz sikeres, amikor felnő.

Ehhez pedig átnézték azoknak az adatait, akiket 1950 és 1970 között fogadtak örökbe Svédországban. Mivel ebben az időszakban az állam ellenőrizte az örökbefogadást, bőven voltak adatok a biológiai és az örökbe fogadó szülőkről is. A kutatók megvizsgálták, hogy az örökbeadott gyerekek jövedelmi szintje a biológiai vagy a fogadott szüleikéhez fog-e közelebb állni.

photo_camera A 0 itt azt jelentené, hogy a szülők anyagi helyzete nem befolyásolja a gyerekeikét, az 1-nél pedig azonos lenne. Forrás: The Atlantic

Először megnézték, hogy milyen összefüggés van a biológiai szüleik által felnevelt gyerekek és a családjuk anyagi helyzete között. Itt arra jutottak, hogy ezek a gyerekek felnőtt korukban is nagyjából ugyanolyan anyagi helyzetben fognak élni, mint a szüleik.

Aztán ugyanezt megnézték az örökbeadott gyerekeknél is. Itt arra jutottak, hogy

akik gazdag családhoz kerültek, azok később lényegesen jobban kerestek, mint a biológiai szüleik.

Tehát hülyeség arról beszélni, hogy a sikeresség a génjeinken múlna. A kutatók szerint az anyagi sikeresség nem örökölt tulajdonságok kérdése, hanem inkább azon dől el, hogy a szüleink milyen iskolákba járattak bennünket és mennyire tudtak támogatni.

Szerintük döntő tényező az is, hogy a gyerekek mennyire tanulnak meg bánni a megtakarításaikkal. Ez pedig jóval könnyebb ott, ahol vannak is megtakarítások. Ráadásul mivel a gazdagabb szülők tovább tudják támogatni a gyerekeiket, így azok kevésbé is adósodnak el.

Persze nem az a megoldás, hogy a szegény családoktól elveszik a gyerekeiket, és odaadják őket a gazdagoknak.

Egy Harvardon készült kutatás rámutatott, hogy azok a szegény családok, akik beköltöztek egy gazdagabb környékre, jelentősen tudták növelni a gyerekeik esélyeit, hogy felnőve jobban éljenek, mint a szüleik.

A tanulmány szerint minél korábban költöztek a családok jobb környékre, a gyerek annál többet keresett, mikor felnőtt.  Ezeken a környékeken általábban jobban az iskolák is, a válások száma is kisebb és könnyebb bererülni valamilyen civil vagy vallási szervezetbe, ami segítheti a szegényebb gyerekeket a beilleszkedésben.

Viszont azoknak a gyerekeknek, akik a lepukkant környéken maradtak, átlagosan 35 százalékkal volt alacsonyabb a fizetésük, mint azoknak, akiknek időben sikerült elköltözniük onnan. A lányoknál ez az arány 25 százalék volt.

(via The Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.