Elhanyagolható a bevándorlás a kivándorláshoz képest

gazdaság
2015 július 31., 09:16
comments 424

Akik bevándorolnak Magyarországra, azok nagyrészt a szomszédos országokból jöttek az utóbbi években. De az ő számuk elhanyagolható ahhoz az embertömeghez képest, akik kivándoroltak az országból – derül ki Gödri Irén, a KSH Népességtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tanulmányából. Az írás a Demográfiai Portré 2015 nevű kiadványban jelent meg, és a Portfolio szemlézte.

Szóval amellett, hogy természetes fogyás van (több a halálozás, mint az élve születés), még a be- és kivándorlás egyenlege is egyértelműen rontja az ország népességi helyzetét.

A kivándorlók száma egyre jobban meghaladja a bevándorlók számát.

Az alábbi ábra azt mutatja a lehető legpontosabb külföldi, illetve magyar statisztikák alapján, hogy hányan hagyták el az országot évente. Bár a számok nem pontosak, de a tendencia iránya egyértelmű:

kivándorlás

Az országot elhagyó magyarok egy része ugyan hazatér, de a hazatérők aránya – azokban az országokban, ahol van erre vonatkozó statisztika – folyamatosan csökken:

kivánd tábla

Ráadásul az ő egy részük is harmadik országba megy tovább. Legfrissebb magyarországi adat 2011-ből van, akkor 130 ezer ember élt az országban, aki korábban már egy évet töltött külföldön. Viszont a nagy kivándorlási hullám éppen akkor indult be.

Különösen kedvezőtlen, hogy a kivándorlók nagy része éppen fiatal, képzett, gyerekvállalás előtt álló állampolgár.

Eközben akik bejönnek az országba, azok jelentős részben a határon túli magyarok egyszerűsített honosítását veszik igénybe.

bevándorlás_

Ha a külföldön született magyar nemzetiségűeket nem számítjuk, akkor egyértelműen csökkenő trendben volt a bevándorlás az utóbbi években. Ezen nyilván nem változtat az idén hirtelen megugrott tranzitmigráció sem. Főleg azért, mert hiába érkezett több tízezer menedékkérő Magyarországra, eddig csak pár százan kaptak nemzetközi védelmet –

de ha egyszer csak valami nagy fordulat után mind letelepedési engedélyt kapnának, akkor sem tudnák pótolni a magyar kivándorlást és természetes fogyást.

Hogy mennyire vonzó ország Magyarország a bevándorlók számára, azt mutatja, hogy hol állunk akár a környező országokhoz képest is a bevándorlási arányszámban:

bevándolrási ráta

(Demográfiai Portré 2015 via Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.