Vészhelyzet van Burmában

2015 augusztus 1., szombat 12:38
21

A burmai elnök, Thein Sein vészhelyzetet rendelt el az ázsiai országban súlyos áradások miatt, amelyet az országban hetek óta tomboló monszunokkal járó heves esőzések idéztek elő. 27-en vesztették eddig életüket az áradások miatt. 

burma

Emberek ezrei keresnek menedéket az ország kolostoraiban, a helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy a helyi hatóságok sokakat elüldöznek a biztonságos helyekről. A BBC jelentése alapján a Burma Times például arról ír, hogy az ország nyugati partjainál, Rakhine államban a hatóságok tömegesen üldözik el a rohingya muszlimokat az iskolák és közösségi házak közeléből.

Az ENSZ jelentése alapján az üldözetetés 140 ezer embert érint az ország ezen tájékán, ők pedig zömében sátrakban laknak a térség fővárosa, Sittwe közelében, így különös veszélynek vannak kitéve a természeti csapások idején. Az iszlám vallású rohingyák jelentős részét Mianmárban internálták, elvették okmányaikat és nem engedik őket távozni az országból a helyiek. A térség országai ráadásul bezárják kapuikat előttük, ezért, ahogy arról írtunk nemrég, alig van hova menekülniük

Az ország 14 térségéből csak egyet nem érintenek súlyosan az áradások, Rakhine pedig az érintett államok közül is az egyik leginkább veszélyeztetett része most Burmának. Az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes szóvivője, Pierre Peron szerint komplett városok és falvak vágódtak el a külvilágtól és váltak megközelíthetetlenné.

(BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt