Angela Merkel is támogatja a főügyész kirúgását

Angela Merkel továbbra is támogatja Heiko Maas igazságügyi minisztert, aki kedden menesztette a legfőbb ügyészt,Harald Range-t aki korábban azzal vádolta a kormányt, hogy befolyásolni akarnak egy nyomozást.

Az ügy hátterében Netzpolitik nevű blog újságírói elleni nyomozás áll, akiket hazaárulással vádoltak. 2014-ben ez a blog volt az, amelyikhez titkos dokumentumok kerültek a neonáci gyilkosságokat vizsgáló bizottságtól.

A Netzpolitikon két cikk jelent meg idén februárban és áprilisban arról, hogy a BfV szeretne alaposan rámenni a net monitorozására, megfigyelésére, a közösségi oldalak tartalmára. Ehhez pedig pénzt kért a szervezet.

A Német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) azért tett feljelentést, mert állításuk szerint minősített adatokat hozott az újság nyilvánosságra, és nem lett volna szabad a titkos dokumentumok tartalmát nyilvánosságra hozniuk.

A legfőbb ügyész korábban azzal vádolta a kormányt, hogy befolyásolják a nyomozást. Maas korábban elhatárolódott a nyomozástól és megkérdőjelezte, hogy hazaárulásról lenne szól
A főügyész leváltása miatt az igazságügyi miniszter a nagykoalíción beül is támadták.

Most viszont Angela Merkel beállt a szociáldemokrata miniszter mögé. A kencellár szóvivője elmondta, hogy nincs kifogása a döntés ellen, és a miniszter továbbra is élvezheti Merkel támogatását. (Spiegel)