Úgy tűnik a Greenpeace bezáratja az almásfüzitői vörösiszap-tározót

Magyar verde
2015 augusztus 05., 17:48

A környezetvédő világmozgalom hazai csoportja már 2011 óta kampányol azért, hogy a közvetlenül a Duna partján lévő, eleve szivárgó tározóra – mely a kolontári után az ország második legnagyobb vörösiszap-tározója – ne hordhassanak további veszélyes anyagokat.

Almásfüzitő miatt az Európai Bizottság is kötelezettségszegési eljárást folytat Magyarország ellen.

Erőfeszítésük idén hozott eredményt, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal elutasította a tározón hulladékhasznosítást végző Tatai Környezetvédelmi Zrt. működési engedélyének meghosszabbítását.

A Greenpeace álláspontja: Szakmailag megalapozatlan a TKV azon állítása, hogy a például fémtartalmú ásványok, kőtörmelék, salakok, öntőmagok, zománcozási hulladékok, veszélyes anyagot tartalmazó építési és bontási hulladék, kavics stb. összekeveréséből születő massza biológiailag hasznosítható lenne, és például „mesterséges talajt” lehetne belőle előállítani.

A cég hulladékhasznosítás helyett valójában évek óta hulladékhígítást és -lerakást végez. Mivel a nehézfémek összmennyisége nem változik a kezelés során, a hulladék gyakorlatilag mindössze hígul, amely teljesen ellentétes az EU hulladékkezelési szabályaival.

Ezen a linken elérhető az összes dokumentum az üggyel kapcsolatban.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. ellenvéleménye: A határozat nem a vörösiszap-tározókon végzett tevékenység szakmaiságát vagy pozitív környezeti hatásait vitatja, hanem jogértelmezési kérdéseket vet fel. "Az engedélyezési folyamatban a pozitív környezeti hatásokkal járó tevékenység jogszabályi változásoknak megfelelő értelmezése folyik" - írták.

Ebben az értelmezésben véleménykülönbség van a kormányhivatal és a Tatai Környezetvédelmi Zrt. között, ezért a cég él fellebbezési jogával. Hangsúlyozták, hogy a hulladékhasznosítási tevékenység összgazdasági érdek, a jelenlegi egyetlen járható, környezetbarát alternatíva, a tározók lefedése pedig mind a helyi lakosok, mind a természeti környezet számára kiemelten fontos.

A TKV természetesen fellebbezett a döntés ellen, a kormányhivatal határozata kötelezi a céget, hogy 30 napon belül mutasson be ütemtervet a területen lévő hulladékok megfelelő kezelésére, valamint a terület porzásmentesítésének megoldására.

(greenpeace.org/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.