Betiltanák a külföldi óvszereket Oroszországban

külföld
2015 augusztus 06., 04:38
comments 103

Az ipari és kereskedelmi minisztérium javaslatára kerülhet rá az importkoton az egyre bővebb tiltólistára, azaz azok közé a dolgok közé, miket többet nem lehet legálisan behozni az országba. Az Ukrajna egyes részeinek megszállása óta éleződő konfliktusban, válaszul a nyugati szankciókra, az orosz kormány ugyanis egy rakás dologra importtilalmat vetett ki.

De az óvszerek korlátozása nem csak egy újabb termékkel történő visszavágás az imperialista nyugatnak, hanem egyben családpolitikai eszköz is lehet. Legalábbis erről beszélt az egykori egészségügyi államtitkár és kormányzati tanácsadó, Gennady Onishchenko, aki szerint az intézkedés hatására az emberek jóval fegyelmezettebb módon fognak társat választani. Sőt, szerinte az óvszerek terjesztésének korlátozása egyben régi demográfiai problémák megoldásában is segíthetne. Nevezetesen abban, hogy fogy az orosz, már évek óta süllyed a születési ráta.

photo_camera (YURIY DYACHYSHYN / AFP)

Onishchenko alighanem nem a legokosabb férfi jelenleg Európában, mert az orosz politikus arról is beszélt, hogy az óvszereknek semmi közük egészségügyi kérdésekhez. Holott erről egy tájékozottabb 12 éves is tudja, hogy ez hülyeség. A HIV-fertőzések száma ráadásul meredeken nő az országban, csak tavaly a becslések szerint 90 ezer ember fertőződhetett meg. A kormány első számú AIDS-szakértője, Vadim Pokrovsky, aki korábban már többször kritizálta Putyinék egészségügyi intézkedéseit, most úgy látja, hogy a külföldi óvszerek tilalma nem biztos hogy tovább fogja rontani a helyzetet, mivel a külföldi import óvszerekre eddig sem nagyon volt pénze az oroszok többségének, a hazai, olcsóbb termékek meg meglehetősen rossz minőségűek.

A kormány állítólag még nem foglalkozott a minisztérium által felvetett ötlettel. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.