Megtalálták a világ első mérges békáját

ÁLLAT
2015 augusztus 07., 16:30
comments 58

Brazil őserdőkből került elő a Corythomantis greening, azaz a brazil leveli béka egy példánya, amit amikor egy helyi kutató, Carlos Jared megemelt, tüskéket engedett ki az ajkából a férfi kezébe. Óriási fájdalom nyílalt a férfi kezébe, ami 5 órán át kitartott. Ez pedig meglehetősen új jelenség.

Olyan békákat már bőven ismer a tudomány, melyek mérgezőek. Sőt, még a hazai békafajok többsége is bőven termel méreganyagokat. De ezeknek az állatoknak a többsége nem tudatosan tudja használni a bőrváladékban található mérget, hanem az automatikus védelmet kínál csak a ragadozók ellen. A most felfedett békafaj viszont támadólag volt képes méregátadásra. Ilyesmire képes például sok kígyófaj is.

A kutatócsapat ugyanabban a brazil nemzeti parkban talált azóta még egy mérges békát, az Aparasphenodon brunoit, aminek a mérge huszonötször erősebb, mint a csörgőkígyóké. Egyetlen gramm a méregből akár nyolcvan ember megölésére is elég lehet a kutatók becslése szerint. De a kutatók ezt már nem fogták kézbe. Mindkét béka a fején lévő, elrejtett tüskék segítségével viszi át a mérget áldozatába.

Ez a két békafaj nem is számít túl közeli rokonnak, ezért erős a gyanú, hogy további mérges békák élhetnek még a környéken. (ScienceMag, LiveScience)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.