Komoly szenvedés árán, de felfedezték a világ első mérgesbékáját

meghökkentő tudomány
2015 augusztus 08., 19:24
comments 67

Mérgező békákat eddig is ismert a tudomány, de ezek a mérgüket a bőrfelületükön választották ki, ami így jellemzően csak felszívódás után fejtette ki hatását, például akkor, ha valami megette a békát. Most viszont egy brazil tudós

komoly szenvedés árán felfedezte a világ első ismert mérgesbékafaját,

a brazil levelibékát (Corythomantis greening), amelynek a felső ajkában méregfogak rejtőznek.

Carlos Jared pont tanulmányozni készült az állatot, amit ezért a kezébe vett, mire az beleharapott. Jared karjában azonnal szétterjedt a fájdalom, ami öt órán át kínozta.

A vizsgálatok alapján a béka mérge kétszer olyan erős, mint a halálos marású viperáé.

És ha egy üzlet beindul: a kutatócsoport egyből egy másik mérgesbékafajt is felfedezett, ami szintén brazil levelibéka, de latinul másként, Aparasphenodon brunoinak hívják. Ennek a mérge már 25-ször erősebb a viperaméregnél, de ekkor már észnél voltak a kutatók, nem kapták fel a kezükbe. (Via Sicencemag. Carlos Jared és társai tanulmányát itt olvashatják. Címlapkép: Carlos Jared)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.