4,6 milliárd forintos közműtartozása van a KLIK-nek

2015 augusztus 10., hétfő 14:14

A vs.hu cikke szerint az államosított közoktatást felügyelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ folyamatosan tárgyal a gázszolgáltatókkal, hogy elkerüljék a tömeges kikapcsolásokat. A gondosan átgondolt és kivitelezett központosítás miatt ugyanis az állami szervnek 4,6 milliárd forintos tartozása jött össze, ráadásul úgy, hogy a KLIK van, hogy több pénzt kér az iskolák fenntartásáért az önkormányzattól, mint amennyiért az önkormányzat mindezt megoldaná.

Well played.

A lap szerint legutóbb, július végén a somogyi Mernye, Tab, Igal és Kaposmérő iskoláiban kapcsolta ki az E.ON a gázt, mert nem tudtak megállapodni a KLIK-kel a tartozások rendezéséről. Pár nappal később aztán visszakapcsolták a gázt, de hogy pontosan milyen megállapodásnak köszönhetően, az nem derült ki.

Az E.ON közleményt adott ki, mely szerint a cég

„továbbra is igyekszik mindent megtenni, hogy a helyzet rendeződjön, tárgyalásokat folytat az intézmények fenntartójával annak érdekében, hogy ne történjenek további kikapcsolások”.

Állítólag más szolgáltatók is kezdeményeztek kikapcsolásokat, de mivel nyári szünet van, ennek látványos következménye még nem volt.

Az Államkincstár adatai szerint a KLIK adóssága májusban 11,9 milliárd, júniusban 9,6 milliárd forint volt.

ebből 4,6 milliárd a közüzemi tartozások összege, 2,3 milliárd 60 napon túli.

Hogy miért nem fizették a számlákat, az nem teljesen világos. Ahogy az sem, hogy hogyan voltak képesek ennyire elszállni a költésgekkel, amikor egyes esetekben több pénzt kérnek az önkormányzatoktól az iskolák működtetéséért, mint amennyibe az iskola fenntartása kerülne, ha az önkormányzat maga tartaná fenn.