Alkalom szüli a rövidfilmet - Interjú Tóth Barnabás filmrendezővel

interjú
2015 augusztus 11., 11:09
comments 1

A tavalyi év legnézettebb magyar rövidfilmje, Tóth Barnabás meghatóan szép Újratervezése volt. A színészként és producerként is tevékenykedő filmrendező most legújabb, Az Elmenetel című kisfilmjével jutott be az Encounters Nemzetközi Rövid- és Animációfilmes fesztiválra, amely abban a kiemelt helyzetben van hogy Oscar-díj kvalifikációt nyújthat az itt szereplő kisfilmeknek. A rendezőt új filmjéről és terveiről kérdeztük.

Az Újratervezés sikere kapcsán egyszer azt nyilatkoztad hogy az abból származó nyereményből fogod forgatni a következő filmedet. Tényleg így lett?

Igen. Minden pénzdíjat ebbe a filmbe forgattam, de így is "csak" úgy tudott elkészülni a film, mint a legtöbb magyar rövidfilm: sok szívességgel, koprodukcióban és 0 gázsival a kreatív alkotók számára. A film utóéletét (bemutatók, fesztiválok, kópiák) pedig cégem, a TADAM Film tartalékaiból intézem.

Tóth Barnabás (középen) 2015-ös, Elmenetel című rövidfilmjének forgatásán.
photo_camera Lafka Dávid, Tóth Barnabás és Romsics Rozina Az Elmenetel forgatásán

Azt is említetted korábban hogy a film sikerének egy nagy része abból származott, hogy egy online filmfesztivál után viszonylag hamar kikerült az internetre. Ezzel a filmmel is hasonlóak a szándékaid?

Kicsit összetettebb a dolog. Az Újratervezést egyszer, 2013 végén felraktam 10 napra, mindenfajta külföldi fesztiváltól függetlenül. Akkor megnézték 30 ezren. Volt már némi híre mert több fesztiváldíjat kapott addigra, illetve a magyar Filmkritikusok díját. Aztán 2014 végén, ahogy kifutott a "fesztiválidőszak", jött pont a berlini CarShorts. Ekkor posztoltam újra, hogy kirakjam erre az online szavazásra a filmet. 3 nap múlva, tőlem már teljesen függetlenül berobbant a dolog és 1 millióan látták egy hét alatt. És meg is nyertük a díjat. Ahogy letelik a két év, mindig mindent felrakok a honlapomra, hiszen ezért csinálom a filmeket.

Romsics Rozina
photo_camera Romsics Rozina

Mesélnél Az Elmenetelről? Honnan jött az alapötlet?

A film az emberiség utolsó 10 percét mutatja be. 2012-ben, az akkori decemberi világvége kapcsán felkértek egy szkeccs-film egyik epizódjára, hogy 9 másik alkotó mellett én is írjam meg a saját "utolsó 10 percemet". A produkció még forgatás előtt összeomlott, de a tervet annyira megszerettem, hogy ehhez nyúltam, amikor elég pénz gyűlt össze az Újratervezéssel. Mivel elég spoileres történet, csak annyit mondanék, hogy a főszereplője Bálint András és Romsics Rozina, egy gyönyörű és tehetséges 15 éves lány.

Elmenetel
photo_camera Tóth Mátyás és Romsics Rozina

Hogyan zajlott a forgatás?

Szokás szerint nagyon szoros tempóban. Számomra transzban, egyeseknek állítólag jó hangulatban. Most először éreztem azonban már forgatás közben is azt, hogy nemhogy távolodom az általam megálmodott világtól, hanem egyszerűen sokkal-sokkal jobb és szebb minden annál, mint amit valaha képzeltem az íráskor. Az utómunka során nagyon sokat dolgoztam Pirisi Lászlóval a zenén, illetve Marosi Gáborral a színeken, fényeken, sokkal többet mint szoktam, de az eredmény engem személy szerint lenyűgöz és büszkévé tesz. Remélem, más is értékeli és főleg érti majd a filmet.

Elmenetel
photo_camera Bartsch Kata, Baronits Gábor és Bálint András

2009 óta nem készítettél moziban levetítésre kerülő nagyjátékfilmet (Rózsaszín sajt), tervben van a következő? Pályáztál a Filmalapnál?

Természetesen rendszeresen pályázok, most is van bent tervem. Eddig még nem sikerült felkeltenem az érdeklődésüket.

És rövidfilmek terén mi a következő projekted?

Van egy börtönös-meghatós, meg egy randis-elgondolkodtatós, és még sok másik. Alkalom szüli a rövidfilmet. Vagy egy nyertes pályázat, vagy, adná az ég, Az Elmenetel díjai.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.