A jövő héten elévül Julian Assange nemierőszakolós ügye

2015 augusztus 12., szerda 10:08
58
Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségének ablakában.
Peter Macdiarmid / Getty Images

Jogtechnikai okokból tisztázhatják a nemi erőszak vádja alól a Wikileaks alapítóját, Julian Assange-t. A svéd hatóságok háromrendbeli nemi erőszakkal vádolták meg, de mivel az esetek öt évvel ezelőtt történtek, a jövő héten elévülnek.

Asange ellen két svéd nő tett feljelentést, egyikük, akit a londoni sajtó csak AA-nak nevez, kétrendbeli szexuális zaklatással vádolta Assange-t, és azzal, hogy együttlétük során szánédkosan elszakította az óvszert. Ez a három vádpont évülhet el.

A másik nő viszont konkrét nemi erőszakkal vádolja Assange-t, ennek az elévülési ideje tíz év, így Assange továbbra sem hagyhatja el Ecuador londoni követségét, ahova a letartóztatás elől menekült.

Arról, hogy az első három vádpont elévülhetett, részben maguk a svéd hatóságok tehetnek, akik a hírek szerint csak idén májusban kezdeményezték az ecuadori hatóságoknál a kiadatást, vagy legalább azt, hogy meghallgathassák. (Via Telegraph, Times, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt