Genf belvárosában sátorban él egy bevándorló fiatal: Új-Zélandról jött és az ENSZ fizetés nélküli gyakornoka

külföld
2015 augusztus 12., 06:45
comments 185

Tele az európai sajtó azokkal a menekültekről szóló történetekkel, akik egy jobb élet reményében mindent hátrahagyva hagyták ott otthonaikat, hogy új életet kezdjenek Európában. Sokan közülük emberhez nem méltó körülmények között, szabad ég alatt vagy ideiglenes tákolmányokban kénytelenek meghúzni magukat.

Valami ilyesmi történik egy 22 éves férfival Genfben is, akiről hétfőn számolt be a helyi sajtó, és aki egy sátorban lakik a város egyik parkjában. Csak hogy ő nem Szíriából vagy Irakból érkezett, hanem Új-Zélandról. És nem háború vagy éhínség elől menekülve kénytelen az utcán élni. Hanem mert fizetetlen gyakornok az ENSZ-nél.

David Hyde azért választotta a sátrazást, mert így sok pénzt tud spórolni, amíg a városban élve dolgozhat az ENSZ-nek, ingyen. A helyi lapnak arról beszélt, hogy más gyakornokokat jellemzően szülei támogatnak ebben az időszakban, de ez nála nem volt opció.

És persze, helyzete komolyan össze sem vethető a tényleges menekültekével, de így sem idilli. A fiatal férfi minden nap bejárn dolgozni, egy kis gázpalackkal működő kempingsütővel a hátizsákjában. Azt kicsit bánja már, hogy nem vízállóbb sátrat vet. Családja otthon eddig nem tudott semmit a körülményeiről, a most beinduló világhírnévnek köszönhetően ez azonban hamarosan meg fog változni. Hyde sátra ráadásul az ENSZ Beach Clubja mellett van, ahova a többi gyakornok jár mulatni és kikapcsolódni.

Hyde esete elég jól rávilágít arra, hogy mennyire abszurd, hogy a világ legnagyobb szervezete még mindig fizetetlen gyakornokokat dolgoztat. A svájci városban nemrég tüntetés is zajlott, Genf ingyen dolgoztatott gyakornokai tüntettek, mert szerintük ingyenmunkájuk az ENSZ emberi jogi alapelveinek megsértése is. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.