100 százalékos kamatra adott kölcsönt hajléktalanoknak a kőbányai uzsorás

bűnügy
2015 augusztus 13., 13:48
comments 268

A kőbányai alkalmi szálláson élő hajléktalan pár még 2013 májusában kért kölcsön 10 ezer forintot egy M.L. Dénes nevű uzsorástól. Dénesnél a kamat akkor még 50 százalékos volt, de aztán, az alapkamat csökkenésével mit sem törődve, először 75 százalékosra, majd tavaly év végén már 100 százalékosra emelte. 

Az 53 éves nő és a 48 éves férfi igyekeztek fizetni a részleteket, mikor elfogyott a pénzük, akkor újabb 10-20 ezer forintos kölcsönöket vettek fel az uzsorás kőbányai lakásán.

Idén június elején már nem tudtak fizetni hitelezőjüknek, mert a hajléktalan férfi kórházba került. M. L. Dénes adott nekik néhány hét haladékot, de ezért újabb kamatot számolt fel, július elején viszont már megkereste a nőt, hogy a pénzt követelje.

Mivel az asszony nem tudott fizetni, a férfi elment vele a kórházból épp elengedett párjáért, akit autóval azonnal a postára vitt, hogy a kölcsön törlesztéséhez vegye fel a segélyét. Nem aprózta el, mert

még a postára szállítás költségét is felszámolta nekik,

így végül 44 660 forintot szedett be a kölcsönadott tízezer forint után.

A párnak ekkor lett elege az uzsorásból, július 23-án feljelentést tettek M.L. Dénes ellen.

Az uzsorást a rendőrség még aznap elfogta. A lakásán lefoglalt bizonyítékok alapján másokat is szívatott a magas kamatokkal. Uzsora-bűncselekmény bűntettének megalapozott gyanúja a rendőrség eljárást indított ellene, jelenleg szabadlábon védekezik.

A rendőrök még keresik a további hiteleseit. (police.hu)

(Címlapkép: police.hu/Erdei Mihály)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.