Végleg bebuktak a török koalíciós tárgyalások

Törökországban megszakadtak a koalíciós tárgyalások a kormányon lévő AKP és az ellenzéki CHP között, ezért egyre valószínűbb, hogy új választásokat fognak kiírni.

A parlamenti választások óta eltelt két hónapban a két már nem nagyon tudott megegyezni, most pedig Ahmet Davutoglu török miniszterelnök, aki egyben az AKP elnöke is, a csütörtöki különleges találkozó után bejelentette, hogy nincs semmilyen alapja a két párt együttműködésének.

Recep Tayyip Erdogan elnök pártja az, AKP június 7-én nem tudott abszolút többséget szerezni, ezért próbálkoztak megegyezni a balközép CHP-val.

A török alkotmány szerint az elnöknek új választásokat kell kiírnia, ha augusztus 23-ig nem tud megalakulni az új kormány.

Az új választással Erdogan pártja akár vissza is szerezheti a többségét, mert a Kurd Munkáspárttal kiújult harcok miatt előfordulhat, hogy most a mérsékeltebb kurd pártnak, a HDP nem sikerülne megugrania a 10 százalékos bejutási küszöböt. (FAZ)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.