Az oroszok és a kínaiak jobban szeretnének saját internetet a Nagy Nyugati Közös Internet helyett

internetek
2015 augusztus 16., 10:40
comments 215

Az orosz állami propaganda BuzzFeedjén, a SputnikNews-en jelent meg egy cikk arról, hogy Oroszország és Kína közösen kezdené ki a nyugati világ internetének dominanciáját.

Arról, hogy a geopolitikai szempontok mennyire beleszövődnek abba, ahogy az egyes országokban az internetet szabályozzák, egy friss Stratfor-jelentést idéznek (meg is érdemlik egymást, mármint az orosz propaganda és a Stratfor), majd arról írnak, hogy mindaz, amit ma az internet jelent, még mindig az Egyesült Államokban formálódik, a legtöbb intézményi és technológiai fejlesztés és szabályozás is onnan érkezik.

Épp ezt kezdené ki Kína és az oroszok. Ennek egy lépéseként januárban Kína a Sanghaji Együttműködési Szervezet öt másik tagjával, Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal, Oroszországgal, Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal egy új verzióját nyújtotta be az ENSZ-hez az információbiztonságról szóló törvényjavaslatnak.

Emellett Oroszországban elfogadtak egy törvényt, ami idén szeptembertől kötelezi azokat a szolgáltatókat, melyek orosz állampolgárokról tárolnak online bármiféle információt, hogy mindezt Oroszországban lévő adatközpontokban kell megtenniük. Azaz például a Facebooknak és a Googlenek orosz földön kell adatközpontot indítania, különben le lesznek vágva az orosz netről.

A Stratfor elemzése szerint kétféle modell között megy most a rivalizálás, legalábbis elvi szinten. A kínaiak és az oroszok olyan többoldalú szabályozási rendszert szeretnének, melyben minden ország kormánya maga rendelkezne az internet működéséről. Ezzel szemben van a jelenleg is ismert modell, melyben mintegy részvényesként szólhatnak csak bele az egyes országok az internet nagy közös működésébe.

Az orosz összefoglaló kitér még arra is, hogy a kínai és orosz érveket rendesen alátámasztja mindaz, amit az NSA működéséről Edward Snowdentől meg lehetett tudni. Ami persze igaz is, de hogy ettől ki szeretne olyan internetre csatlakozni, amit teljesen az orosz vagy a kínai kormány ellenőriz, az rejtély.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.