Letiltották Matisyahut egy spanyol fesztiválon, mert nem volt hajlandó nyíltan elismerni Palesztinát

Az évente megrendezett valencia-i reggae fesztivál, a Rototom szervezői levették a programról az amerikai, zsidó származású világsztárt, amiért nem volt hajlandó elismerni a palesztin államot. A fesztivál tegnapelőtt kezdődőtt, Matisyahu elvileg szombaton lépett volna fel.

Matisyahu Moszkvában. Fotó: AFP. Konstantin Rodikov/RIA Novosti

A fesztivál szervezői támogatják azt a 2005-ben indult, amerikai akadémikusok által is pártolt nemzetközi mozgalmat, amelyik Izrael bojkottjára (Boycott, Divestment and Sanctions - BDS) szólít fel minden követőt a kultúra, az üzlet, a politika területén, hogy így tiltakozzon annak palesztin-ellenes politikája miatt. A spanyol napilap, az El Pais tegnap azt írta, hogy a szervezők azt szabták meg

a fellépés feltételéül, hogy Matisyahu írásban vagy más formában, nyilvánosan ismerje el a palesztin állam létezését,

de a fellépő ezt megtagadta. A kérést a fesztivál egyik szervezője is elismerte a Newsweek amerikai közéleti hetilapnak.

Matisyahu, még régi módi szerint. Fotó: AFP, Diyah Pera.

A spanyolországi zsidó közösségek szövetsége szinte azonnal üzent a spanyol kormánynak, amely támogatja a fesztivált. A közlemény szerint a kérés "gyáva, tisztességtelen és diszkriminatív", és az, hogy a kormány ilyen szellemiségű eseményekre költi a spanyol adófizetők pénzét, "szégyenteljes". A zsidó szervezetek azt is írták:

"figyelemreméltó, hogy a fesztivált nem érdekli a fellépők véleménye Iránról, az Iszlám Államról, Szíriáról, a Hámászról vagy a Hezbollahról."

Matisyahu nem izraeli állampolgár, de közismert zsidó gyökereiről: korábban mindig hosszú szakállat és kipát viselt, mielőtt elhagyta a Chábád Lubavics haszid irányzatot. Korábban hitett tett Izrael mellett is, ezért különösen érthetetlen, miért hívták meg a szervezők, ha ilyen feltételeket szabnak a fellépésekhez. Matisyahu-n kívül tovább négy zenész is visszamondta produkcióját a BDS szerepe miatt.

 (Newsweek)