Munka nélkül is 5 milliót keres egy nyáron egy EP-képviselő

POLITIKA
2015 augusztus 17., 09:39
comments 129

Az egyre izmosabban politizáló Blikk munkatársai jártak utána, hogy vajon mennyi pénzt visznek haza az Európai Parlament magyar képviselői a nyári hónapok alatt.

Az EP tagjai havonta 8 ezer eurós, bruttó 2,5 millió forintos apanázst kapnak, és ez a pénz a legmelegebb hónapokban is megilleti őket, pedig ekkor nem is kell bejárniuk a munkahelyükre, a parlament július 9-én és szeptember 7-én között ugyanis nem ülésezik.

ujhelyi_istvan_sort_csapol

Egyedül az utazási költségtérítésről kell lemondaniuk a képviselőknek, így csak egyszer tudnak első osztályon hazarepülni. A bulvárlap megkérdezte a szocialista Ujhelyi Istvánt, hogy tényleg semmit nem kell-e csinálnia ezidő alatt egy EP-képviselőnek. Ujhelyi egy hónapja jött haza Brüsszelből, azóta

  • hat fogadóórát tartott
  • minden második nap van "valamilyen" politikai esemény,
  • ezért nem tud vakációra se menni.

Az igaz, folytatja Ujhelyi, hogy a képviselők megkapják a tiszteletdíjaikat, viszont a parlamenti megjelenésért járó 300 eurós napidíjat nem veszik fel. Az mondjuk tényleg durva lenne, ha az EP még jelenléti napidíjat is fizetne az otthon lévő képviselőknek.

A Blikk azt is írja, hogy a három közjogi méltóság egyenként 3 millió forintos bérben részesül a törvény által biztosított 40 szabad napjai alatt, a magyar parlament képviselői pedig az egész évi három hónapos szünet alatt 2,6 millió forintot keresnek meg.

(Blikk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.