Munka nélkül is 5 milliót keres egy nyáron egy EP-képviselő

Az egyre izmosabban politizáló Blikk munkatársai jártak utána, hogy vajon mennyi pénzt visznek haza az Európai Parlament magyar képviselői a nyári hónapok alatt.

Az EP tagjai havonta 8 ezer eurós, bruttó 2,5 millió forintos apanázst kapnak, és ez a pénz a legmelegebb hónapokban is megilleti őket, pedig ekkor nem is kell bejárniuk a munkahelyükre, a parlament július 9-én és szeptember 7-én között ugyanis nem ülésezik.

ujhelyi_istvan_sort_csapol

Egyedül az utazási költségtérítésről kell lemondaniuk a képviselőknek, így csak egyszer tudnak első osztályon hazarepülni. A bulvárlap megkérdezte a szocialista Ujhelyi Istvánt, hogy tényleg semmit nem kell-e csinálnia ezidő alatt egy EP-képviselőnek. Ujhelyi egy hónapja jött haza Brüsszelből, azóta

  • hat fogadóórát tartott
  • minden második nap van "valamilyen" politikai esemény,
  • ezért nem tud vakációra se menni.

Az igaz, folytatja Ujhelyi, hogy a képviselők megkapják a tiszteletdíjaikat, viszont a parlamenti megjelenésért járó 300 eurós napidíjat nem veszik fel. Az mondjuk tényleg durva lenne, ha az EP még jelenléti napidíjat is fizetne az otthon lévő képviselőknek.

A Blikk azt is írja, hogy a három közjogi méltóság egyenként 3 millió forintos bérben részesül a törvény által biztosított 40 szabad napjai alatt, a magyar parlament képviselői pedig az egész évi három hónapos szünet alatt 2,6 millió forintot keresnek meg.

(Blikk)