Izrael szabadon engedné a kómában lévő palesztin ügyvédet, ha az cserébe elhagyja az országot

külföld
2015 augusztus 18., 08:09
comments 44

Mohammed Allan, 31 éves palesztin ügyvéd két hónapja éhségsztrájkol az izraeli fogságban. Pénteken kómába esett.

Erre hétfőn az izraeli igazságszolgáltatás közölte, hogy „az állam kész a fogoly elengedésére, amennyiben az elhagyja az országot.” A javaslatot azonban azonnal elutasította a férfi ügyvédje. A legfelsőbb bíróságnál már jelentkezett az ügyvéd, hogy engedjék szabadon a palesztin foglyot orvosi-egészségügyi okok miatt, de egyelőre nem született erről döntés.

Mohammed Allan június 18. óta csak vizet vett magához és minden kezelést visszautasított, így tiltakozva az adminisztratív fogva tartás ellen. Ez egy határozatlan ideig meghosszabbítható intézkedés, ami minden hat hónapban megújítható és lehetővé teszi, hogy Izrael állam lényegében vádak nélkül zárhasson börtönbe embereket. Mohammed Allant azzal gyanúsítják, hogy az iszlám dzsihád tagja, ami egy Izrael által terrorszervezetként nyilvántartott csoport. Bár a vádat bizonyítani még nem nagyon sikerült, Allan mégis 2014 novembere óta van börtönben.

Mióta elvesztette eszméletét, az izraeli orvosok mesterségesen lélegeztetik, de csak sós vizet és vitaminokat adtak neki, hogy életben tartsák. Az Allant kezelő Ashkelon kórház egyik orvosa megerősítette hétfőn a bíróság előtt, hogy az ügyvéd valószínűleg nem szenvedett maradandó károsodást, de valószínűleg nem maradna életben, ha újrakezdi az éhségsztrájkot.

Allan ügye azonban más szempontból is érdekes: egy új jogszabály ugyanis megengedi Izraelnek az éhségsztrájkoló foglyok erőszakos táplálást, ha a foglyok élete veszélyben lenne. Az izraeli kormány most dönt arról, hogy alkalmazzák-e ezt a szabályt. Ez lenne az első ilyen eset.

Vasárnap összetűzésekre került sor az Allant ápoló kórházban. Arab, izraeli és palesztin tüntetők álltak szemben jobboldali zsidó tüntetőkkel, akik rasszista jelszavakat skandáltak és Allan halálát kérték, a két oldal köveket is dobált egymásra. (Le Monde)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.