Radikális rezsicsökkentést akar az MSZP

gazdaság
2015 augusztus 19., 09:28
comments 98

Tóth Bertalan szocialista képviselő szerdán bejelentette, hogy nagyon komoly rezsicsökkentésről nyújtott be törvénytervezetet.

Tóthról terjedt el a közelmúltban, hogy őt jelölné miniszterelnöknek 2018-ban az MSZP, de éppen most mondta az ATV-ben, hogy ilyenen még csak nem is gondolkozik. Ugyanilyen mértékű rezsicsökkentésről már januárban is beadott egy törvényjavaslatot, az akkor nem ment át.

Ahogy az év elején, úgy most is azt javasolja, hogy a gáz ára 20, az áram és a távhő pára pedig 10 százalékkal csökkenjen. A csökkentés csak az átlagos fogyasztókra vonatkozna, évi 1200 köbméter gáz, és évi 2400 kwh áram után. A törvényjavaslat szerint a olajár esése miatt az energia is olcsóbb lett 2014 (a legutóbbi rezsicsökkentési hullám) óta, és ezért indokolt, hogy még olcsóbb legyen az energia.

Közben a Figyelő arról ír,hogy az eddigi rezsicsökkentést is nehezen bírja majd a költségvetés. Az Európai Bizottság több ponton emelt kifogásokát a magyar energiárak szabályozásával szemben, és a hetilap úgy tudja, hogy ezek közül kettő esetében a kormány nem megy bíróságra, hanem elfogadja a módosítási kényszert. A kormány a rendszerhasználati díjakkal kapcsolatos ügyekben engedhet. A korábbi rezsicsökkentések alapján a szolgáltatók ezt nem építhetik be az árba olyan mértékben, amennyibe ez nekik kerül.

A Figyelő szerint a rendszerhasználati díjnak vissza fog kerülni a rezsiszámlákra, de a Fidesz mégsem akar áremelést. Ezért az áram és a gáz árának csökkentésére készülnek ismét, ez viszont veszteséget fog további okozni a szolgáltatóknak, amelyek közül a legnagyobb szereplők már állami tulajdonban vannak. A Figyelő szerint az így keletkező veszteség évente 40-45 milliárd forint lehet majd. A veszteséget állítólag az MVM átszervezéséből akarják fedezni.

Így nem kizárt, hogy tényleg újabb rezsicsökkentés következik, bár az nem valószínű, hogy a kormánypártok pont az MSZP törvénytervezetét szavazzák majd meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.