Az Emmi a menekültek oltását javasolja

politika
2015 augusztus 21., 11:00
comments 383

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a menekültek által okozott járványügyi kockázatról készített jelentést a kormánynak. Hogy mi van ebben, azt természetesen a kormány legújabb sajtókedvence, a századvéges Napi Gazdaság tudta meg.

A jelentés szerint nincs ugyan járványveszély Magyarországon, de szükségesek megelőző intézkedések ennek elkerülése érdekében. Azok a betegségek, amiket a menekültek a kibocsátóországokból behozhatnak Magyarországra, többnyire nem jelentenek jelentős fenyegetést, mert ezek olyan kórokozók, amik ellen

a magyar lakosság szinte 100 százaléka be van oltva.

Ilyen a járványos gyermekbénulást okozó poliovirus, amit a jelentés legfőbb veszélyként említ, a kanyaró és a rubeola is.

Az viszont gond, hogy a menekültek elkaphatják egymástól ezeket a betegségeket, ezért a jelentésben az oltásukat javasolják a szakemberek, és hogy Magyarország szerezzen be szükséges oltóanyagot.

A másik probléma, hogy a Magyarországra érkező menekültek többsége inkább kerülné a hatóságokat, így sokszor nem mennek el a számukra előírt szűrővizsgálatokra sem. A szűrésre kötelezett 14 ezer menedékkérő öt százalékánál tudták csak elvégezni a szükséges vizsgálatokat. Ezek közül 51 zárult pozitív eredménnyel, de TBC-s, leprás vagy tífuszos beteg (a betegségek, amikkel riogatni szokás) nem volt, csak szifiliszt, hepatitis B-t és C-t, valamint HIV-fertőzötteket találtak.

Paller Judit országos tiszti főorvos azt mondta a Napi Gazdaságnak, hogy a szűréseken megjelenők alacsony száma miatt érdemes lenne megfontolni, hogy

a bevándorlók mozgását átmenetileg korlátozzák a magyar hatóságok, amíg a vizsgálatokat elvégzik rajtuk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt