Az Emmi a menekültek oltását javasolja

politika
2015 augusztus 21., 11:00
comments 383

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a menekültek által okozott járványügyi kockázatról készített jelentést a kormánynak. Hogy mi van ebben, azt természetesen a kormány legújabb sajtókedvence, a századvéges Napi Gazdaság tudta meg.

A jelentés szerint nincs ugyan járványveszély Magyarországon, de szükségesek megelőző intézkedések ennek elkerülése érdekében. Azok a betegségek, amiket a menekültek a kibocsátóországokból behozhatnak Magyarországra, többnyire nem jelentenek jelentős fenyegetést, mert ezek olyan kórokozók, amik ellen

a magyar lakosság szinte 100 százaléka be van oltva.

Ilyen a járványos gyermekbénulást okozó poliovirus, amit a jelentés legfőbb veszélyként említ, a kanyaró és a rubeola is.

Az viszont gond, hogy a menekültek elkaphatják egymástól ezeket a betegségeket, ezért a jelentésben az oltásukat javasolják a szakemberek, és hogy Magyarország szerezzen be szükséges oltóanyagot.

A másik probléma, hogy a Magyarországra érkező menekültek többsége inkább kerülné a hatóságokat, így sokszor nem mennek el a számukra előírt szűrővizsgálatokra sem. A szűrésre kötelezett 14 ezer menedékkérő öt százalékánál tudták csak elvégezni a szükséges vizsgálatokat. Ezek közül 51 zárult pozitív eredménnyel, de TBC-s, leprás vagy tífuszos beteg (a betegségek, amikkel riogatni szokás) nem volt, csak szifiliszt, hepatitis B-t és C-t, valamint HIV-fertőzötteket találtak.

Paller Judit országos tiszti főorvos azt mondta a Napi Gazdaságnak, hogy a szűréseken megjelenők alacsony száma miatt érdemes lenne megfontolni, hogy

a bevándorlók mozgását átmenetileg korlátozzák a magyar hatóságok, amíg a vizsgálatokat elvégzik rajtuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.