Peruban minden gépet kilőnek, amiről úgy gondolják, hogy drogot szállít

Peruban engedélyezték a hadseregnek, hogy lőjék le azokat a gépeket, amiről úgy gondolják, hogy drogot szállítanak. A törvényhozás 89: arányban hagyta jóvá a hadseregnek adott felhatalmazást, amivel élve a lelőhetik azokat a repülőgépeket, amikről azt feltételezik, hogy a drogkereskedőké.

Peru a világ legnagyobb kokainexportőre, aminek nagy részét Bolívián keresztül az Egyesült Államokba szállítják.

A gyanús repülőkre vonatkozó kilövési engedély nem egyedi Latin-Amerikában, hasonló lépéseket vezettek be már Kolumbiában, Brazíliában, Venezuelában, Hondurasban és Bolíviában is, hogy visszaszorítsák a drogkereskedelmet.

Peruban is alkalmazták már korábban ezt a gyakorlatot, csak felfüggesztették, miután véletlenül megöltek egy amerikai misszionárius és a gyerekét, amikor összekeverték a gépüket a drogcsempészekével. Az Egyesült Államok ezért most sem túl lelkes azért, hogy a perui hadsereg újra elkezd lövöldözni.

2012-ben a hondurasi hadsereg is leszedett véletlenül két civil gépet, amelyek a tengerbe hullottak, és sosem derült ki, hogy volt-e rajtuk kábítószer.

(via Vice News)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.