Már regisztrálják az első női szavazókat Szaúd-Arábiában

egyenlőség
2015 augusztus 23., 09:07

Szaúd-Arábiában már több mint egy hete elkezdték nyilvántartásba venni az első női szavazókat, akik az ország történelmében először vehetnek részt választásokon.

A nemrég elhunyt Abdullah király 2011-ben jelentette be, hogy az idén decemberben tartott önkormányzati választásokon engedik szavazni a nőket is, és egyúttal passzív választójogot is adnak nekik, így most először nők is indulhatnak városvezetői hivatalokért.

A lapoknak nyilatkozó elsőként regisztrált nők valóra vált álomnak nevezték a kétségkívül jelentős és megvalósulni látszó reformot, azonban gyorsan azt is hozzátették, hogy "még csak az út elején vagyunk".

Az országban néhány éve kezdődött óvatos változások valóban örömteliek, de kétségkívül van még min javítani, hiszen az egyébként nyugati társaikhoz hasonlóan tanult nők jelentős része továbbra is csak férfi kísérővel léphet utcára, nem dolgozhat együtt férfiakkal, autót pedig hivatalosan egyáltalán sem vezethetnek, így sokak nem élhetnek majd a jogaikkal.

Helyi lapok szerint a nők kétharmada-négyötöde így is leadja majd a szavazatát, és arról is tudósítanak, hogy mindenhol bőven vannak női jelöltek. Az Arab Newsnak nyilatkozó nőjogi aktivista becslése szerint összesen akár 70 nő is önkormányzati tanácsnok lehet.

A nyugati sajtó, így a CNN publicistája sem mulasztja el, hogy az örvendetes változásról való tudósítás mellett emlékeztessen arra, hogy a szaúdi abszolút monarchiában az iszlám vallásjog, a saría alapján ítélkeznek, az alapvető emberi és politikai jogok sem érvényesülnek, pártok nem működhetnek, és az országot a királyi család tagjaiból álló kormány vezeti már évtizedek óta.

(A címlapon látható kép az októberi iraki népszavazáson készült.)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.