Matisyahu végül fellépett a spanyol reggaefesztiválon, és Jeruzsálem című dalát is elénekelte

Ha már eddig ennyire alaposan követtük az amerikai, zsidó származású Matisyahu és a spanyolországi reggaefesztivál, a Rototom Sunsplash közötti történteket, akkor érdemes elmesélni a végét is.

Az egész úgy indult, hogy a világszerte nagyon népszerű, egykoron a Chábád Lubavics haszid irányzatot képviselő reggaeénekest gyakorlatilag kitiltották Európa legnagyobb reggaefesztiváljáról, mert nem volt hajlandó nyíltan elismerni a palesztin államot. A követelés mögött az Egyesült Államokból indult mozgalom, az Izrael bojkottjára szervezett BDS (Boycott, Divestment and Sanctions állt.

A lépésből nemzetközi felháborodás és diplomáciai botrány lett, ami odáig ment, hogy a szervezők végül bocsánatot kértek és megkérték Matisyahút, hogy lépjen fel mégis a rendezvényen. Amit végül meg is tett.

Koncertjét többször is hatalmas üdvrivalgás törte meg, Matisyahu pedig többször is a béke fontosságáról beszélt. Volt a mintegy húszezer néző között több ellentüntetője is a BDS-nek, ők palesztin zászlókkal álltak be előre. Matisyahu a koncert egy pontján pedig elénekelte egyik legismertebb slágerét, a Jeruzsálem című dalt, ami a Zsoltárok könyvének 137. fejezetére emlékeztet nagyon.

Hát így ért véget ez a történet. (via Legalinsurrection)