Most épp nagyon olcsó az olaj, de nem lesz ez így örökké

Újabb történelmi áresés után 40 dollár körülre zuhant az olaj ára a nemzetközi piacokon. Az elemzések szerint ez idén és jövőre még így maradhat, utána viszont újra drágulásnak indulhat:

  • most még nincs jele annak, hogy bármelyik olajtermelő ország vissza akarná fogni a termelését;
  • elmaradhatnak viszont a beruházások és az új lelőhelyek feltárása.

Vagyis most még olcsó marad egy ideig az olaj, de ez gyorsan megváltozhat. Az új kutak építésének visszafogásával a jövőben jelentősen visszaeshet a termelés, ami önmagában is drágulást okozhat.

A termelés visszaesése már csak azért is valószínű, mert a jelenlegi olajárak mellett több termelőnek már nem éri meg a kitermelés. Kanadában például, ahol olajhomokból nyerik ki a nyersolajat, már most az önköltségi szint alatt van az ár, vagyis

a kitermelés nettó veszteséget okoz.

De Oroszországban is magasabb a termelés költsége annál, amennyit most az olajért kapnak.

Az olajtermelés sajátosságai miatt mégis termelniük kell:

egy kút lezárása és későbbi újraindítása nagyon költséges, annál már veszteséggel is inkább megéri termelni.

Így az egyetlen költségcsökkentő elem a jövőbeni beruházások elhalasztása lehet, az viszont előre vetíti, hogy a termelés idővel visszaesik. A kitermelt mennyiség csökkenése pedig az ár növekedését okozhatja. Egy iparági elemző, a Wood Mackenzie júliusi jelentése szerint 200 milliárd dollárnyi fejlesztést halasztottak el határozatlan időre a világ 46 legnagyobb olaj- és gáztermelő projektjén. Ezzel a becslések szerint 20 milliárd hordóval csökkent a jövőbeni termelés - csak kanada 5,6 milliárd hordónyit bukott.

Ezek a projektek legfeljebb 2017-ben indulhatnak újra - akkora egy másik elemző, Raymond James jelentős áremelkedést és 70 dollár körüli hordónkénti árat vár -, de mert egy-egy olajmező fejlesztése évekig is eltarthat, tartósabban visszaeshet a termelés, hosszú időre garantálva a drágább olajat. (Via Business Insider)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.