Internetről tanul palacsintát készíteni egy német robot

meghökkentő tudomány
2015 augusztus 25., 11:06
comments 40

A PR2 névre keresztelt robot a lépésről lépésre mindent elmagyarázó WikiHow instrukcióit követi, így készítve a palacsintát. Mindez egyáltalán nem egy öncélú tett (na nem mintha a palacsintakészítés bármikor lehetne öncélú), hanem a RoboHOw nevű európai projektnek a része, amiben azt vizsgálják, milyen módon érthetik meg robotok az emberi nyelvet.

A hosszabb távú cél az emberek és robotok közötti együttműködés gördülékenyebbé tétele. Hogy a robotokat ne beprogramozni kelljen feladataikra, hanem el lehessen nekik mondani, hogy mit csináljanak. Egyáltalán nem könnyű feladat az emberek számára könnyen értelmezhető parancsokat úgy kommunikálni a robotok felé, hogy ennek következtében tegyenek valamit. Hogy ez mennyire így van, az már bőven kiderül egy olyan egyszerűsített cselekvési környezetben, mint amilyen a konyha. Az egyszerűsítés itt csak annyit jelent, hogy a konyhai műveletek során a részfeladatok világosan elkülönülnek egymástól, és megszabott sorban követik egymást. Viszont az egyes részfeladatoknak rengeteg olyan részlete van, amikre nem is szoktunk gondolni, mert emberként annyira megszoktuk ezeket.

A tej beleöntése egy edénybe például nem csak a tejes doboz felemelését és az edény fölé helyezését vonja magával, de a kupak lecsavarását és a megfelelő döntési szög kiválasztását is. A kutatók ezért mind szimulált környezetben, mind pedig igazi robotokkal most azzal próbálkoznak, hogy nagyon világos instrukciókat tanítsanak meg a robotoknak.

A RoboHow projekt a brémai egyetemen fut, a program vezetője, Michael Beetz szerint ahogy egyre jobban fognak elterjedni a robotok a munkahelyeinken, úgy lesz inkább egyre inkább szükség arra, hogy a robotok egy tárgy leírásából automatikusan legyenek képesek a cselekedetükhöz szükséges paramétereket kinyerni.

Ha egy robot megtanulta, hogy a feladat elvégzéséhez milyen instrukciókra van szükség, akkor ezt utána feltöltik egy online adatbázisba, és onnantól elérhető lesz egy rakás robot számára, amelyik képes kezelni az adott programnyelvet.

Az instrukciótanítás mellett a kutatók más technikákat is alkalmaznak, hogy a robotok megtanulják alapvető feladatok elvégzését. Ezek között szerepel, hogy videókat nézetnek velük arról, ahogy emberek végzik el azokat a feladatokat, és elemzik azokat az adatsorokat is, amiket akkor nyertek ki, amikor virtuális valóságot közvetítő eszközöket viselő emberek végezték el őket, nyomon követve így a tevékenységüket.

Arról, hogy a mesterséges intelligenciára épülő rendszerek nyelvfelismerése még mindig mennyire kezdetleges fázisban van csak, itt írtunk egyszer többet. (via TechnologyReview)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.