Internetről tanul palacsintát készíteni egy német robot

A PR2 névre keresztelt robot a lépésről lépésre mindent elmagyarázó WikiHow instrukcióit követi, így készítve a palacsintát. Mindez egyáltalán nem egy öncélú tett (na nem mintha a palacsintakészítés bármikor lehetne öncélú), hanem a RoboHOw nevű európai projektnek a része, amiben azt vizsgálják, milyen módon érthetik meg robotok az emberi nyelvet.

A hosszabb távú cél az emberek és robotok közötti együttműködés gördülékenyebbé tétele. Hogy a robotokat ne beprogramozni kelljen feladataikra, hanem el lehessen nekik mondani, hogy mit csináljanak. Egyáltalán nem könnyű feladat az emberek számára könnyen értelmezhető parancsokat úgy kommunikálni a robotok felé, hogy ennek következtében tegyenek valamit. Hogy ez mennyire így van, az már bőven kiderül egy olyan egyszerűsített cselekvési környezetben, mint amilyen a konyha. Az egyszerűsítés itt csak annyit jelent, hogy a konyhai műveletek során a részfeladatok világosan elkülönülnek egymástól, és megszabott sorban követik egymást. Viszont az egyes részfeladatoknak rengeteg olyan részlete van, amikre nem is szoktunk gondolni, mert emberként annyira megszoktuk ezeket.

A tej beleöntése egy edénybe például nem csak a tejes doboz felemelését és az edény fölé helyezését vonja magával, de a kupak lecsavarását és a megfelelő döntési szög kiválasztását is. A kutatók ezért mind szimulált környezetben, mind pedig igazi robotokkal most azzal próbálkoznak, hogy nagyon világos instrukciókat tanítsanak meg a robotoknak.

A RoboHow projekt a brémai egyetemen fut, a program vezetője, Michael Beetz szerint ahogy egyre jobban fognak elterjedni a robotok a munkahelyeinken, úgy lesz inkább egyre inkább szükség arra, hogy a robotok egy tárgy leírásából automatikusan legyenek képesek a cselekedetükhöz szükséges paramétereket kinyerni.

Ha egy robot megtanulta, hogy a feladat elvégzéséhez milyen instrukciókra van szükség, akkor ezt utána feltöltik egy online adatbázisba, és onnantól elérhető lesz egy rakás robot számára, amelyik képes kezelni az adott programnyelvet.

Az instrukciótanítás mellett a kutatók más technikákat is alkalmaznak, hogy a robotok megtanulják alapvető feladatok elvégzését. Ezek között szerepel, hogy videókat nézetnek velük arról, ahogy emberek végzik el azokat a feladatokat, és elemzik azokat az adatsorokat is, amiket akkor nyertek ki, amikor virtuális valóságot közvetítő eszközöket viselő emberek végezték el őket, nyomon követve így a tevékenységüket.

Arról, hogy a mesterséges intelligenciára épülő rendszerek nyelvfelismerése még mindig mennyire kezdetleges fázisban van csak, itt írtunk egyszer többet. (via TechnologyReview)