Szerdára érkezhet a magyar határhoz Szerbiából a hatalmas menekülttömeg

külföld
2015 augusztus 25., 04:14
comments 121

Vladimir Cucic szerbiai menekültügyi és migrációs biztos szerint szerda estére hagyhatja el Szerbia területét az a menekülthullám, ami Szíriából, Irakból, Afganisztánból érkezett az országba a hét végén. A tömeget a macedón-görög határon próbálta feltartóztatni a macedón hadsereg, miután vészhelyzetre hivatkozva lezárták az átkelést, de szombaton "áttörtek". Macedónián egy nap alatt áthaladt a 6-8 ezer fősre becsült tömeg.

photo_camera AFP PHOTO/ ROBERT ATANASOVSKI

Cucic szerint

 "ez egy emberáradat volt, amely tényleg sokat szenvedett a görög szigeteken, és amelyet étlen-szomjan tartóztattak fel Macedóniában... szerintem szerda estére teljesen áthalad Szerbián."

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint  több mint hétezer menekült érkezett vasárnapra virradóra Macedóniából Dél-Szerbiába. A beszámolók szerint a  regisztráció után autóbuszokkal és vonattal folytatják útjukat a magyar határ irányába, hogy elérjék végső úti céljukat.

photo_camera AFP PHOTO/ARMEND NIMANI

Cucic szerint hétfő kora este a presovói menekülttáborban 500-2000 migráns tartózkodott, Mitrovacban mintegy ötszázan voltak. A július elején megnyitott presevói ideiglenes befogadó központban megadták a menekülteknek a megfelelő adminisztrációs támogatást az átutazási dokumentumok beszerzéséhez, orvosi segítséget nyújtottak nekik, élelmet kaptak és pihenhettek. Cucic köszönetet mondott a nemzetközi szervezeteknek.

photo_camera AFP PHOTO/ARMEND NIMANI

Hans Schoder, az UNHCR szerbiai kirendeltségének vezetője hétfő késő este a helyi közszolgálati tévének elmondta, hogy  Szerbiában nincs menekültválság, de meg kell akadályozni, hogy azzá fajuljon a helyzet, különösen télen, amikor a migránsok nem tudnak majd a szabad ég alatt tartózkodni. Schoder kiemelte, hogy Szerbia gyorsan reagált a helyzetre, így nem voltak olyan erőszakos cselekmények mint Macedóniában, vagy Görögországban. A ENSZ munkatárs szerint nem valószínű, hogy hasonló tömegek vagy százezrek érkeznének a következő hetekben Szerbiába, a menekültek száma a napi 1-2 ezerben állandósult. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.